1. Hogyan indul egy átlagos napod?
  Reggelivel és egy kis merengéssel. Néha kissé nehezen kapcsolódok magamhoz felkelés után ezért ha van időm munka előtt sétálok egy rövid kört a közeli erdőben.
   

 2.  Hol kezdődik nálad az alkotás?
  ​Rendet kell raknom magamban és magam körül. És persze egyedül kell lennem.​​​

 3. Ki/kik voltak rád nagy hatással művészetileg?
  ​Albín Brunovsky metszetei, Adam Oehlers mesevilága. Mostanában fedeztem fel Agnes Horneijt  és Julia Tochilinát akik csodálatos illusztrációkat készítenek. Itthon Cselőtei Zsófi volt nagy hatással rám. Valamint a volt tanáraim. Faltis Alexandra, Fillenz István, Király Attila, Orgoványi  Gábor, Kovács János és Szabó Cecília. Mind a grafikában, festészetben és hozzáállásban sokat meríthettem belőlük. Nagyon ösztönző közeg volt.

 4. Mi akartál lenni gyerekkorodban? Mi lennél most, ha nem a művészettel foglalkoznál?Haha, vulkanológus vagy herpetológus :)  Valószínűleg bringás futár.

 5. Hol találsz inspirációt?
  ​Leginkább a természetben. Főleg a különböző textúrák miatt.

 6. Melyik a kedvenc napszakod? Miért?
  ​18.00-12.00 Végeztem a kötelességekkel és nyugalomban alkothatok.

 7. Van kedvenc tárgyad, kabalád? Mi az és miért?
  ​Igen van egy apró kifaragott róka fej medálom. Tavaly év végén került hozzám. Elég nehéz időszakon voltam túl akkor és ezt követően valahogy kezdtek jobbra fordulni a körülmények. Azóta gyakran ott lóg a nyakamban.

 8. Mi a kedvenc olvasmányod és miért ajánlanád?
  ​Let the Right One In c. könyv John Ajvide Lindqvist-től. Mert egyszerre hátborzongató és gyönyörű.

 9. Mi a kedvenc zenéd és miért volt rád nagy hatással?
  ​Talán az only lovers left alive c. film soundtrack-ja főleg munka közben. Egyrészt mert megteremteni azt a hangulatot bennem ami szükséges az alkotáshoz, másrészt mert egy számomra nagyon kedves időszakra emlékeztet.

 10. Mi az eddigi legemlékezetesebb élményed, sikered művészetileg?
  ​Egy idén márciusban elkészített falfestmény egy megrendelőm nappalijában. Volt bennem egy blokk ha mások előtt kellett dolgoznom és akkor először leomlott ez a fal bennem.

 11. Mit vársz leginkább a rezidencia időszaktól?
  ​Befelé figyelést, feltöltődést és egy új sorozat elkészítését.

 12. Mit szeretnél üzenni a rezidencia alatt készülő alkotásoddal?
  ​Az ökoszisztéma önmegújító képességét mely hozhat egyfajta fenntarthatóságot.

 13. Ki lenne az álom vacsora vendéged egy rezidenciás estén?
  ​Tor Eckhoff  (nyugodjon békében)

 14. Mit jelent számodra a Balaton? Milyen élmények, emlékek, gondolatok, érzések jutnak róla eszedbe?
  ​Főleg gyerekkori emlékeket ébreszt bennem. Sikló fogás, horgászás, bicajozás, feltöltődés. Emiatt mindig nosztalgikus hangulat tör rám ha eszembe jut.

Selyebi Dániel

Idén is folytatjuk a rezidenciás művészeket bemutató intejúsorozatunkat. A köveskáli alkotóház első lakója Selyebi Dániel grafikus, aki új inspirációra és egy bensőséges alkotói elvonulásra számított a 2022-es Balatones Artist In Residence programtól.

grafikus

Idén is folytatjuk a rezidenciás művészeket bemutató intejúsorozatunkat. A köveskáli alkotóház első lakója Selyebi Dániel grafikus, aki új inspirációra és egy bensőséges alkotói elvonulásra számított a 2022-es Balatones Artist In Residence programtól.

Selyebi Dániel
grafikus
A BalaTones rezidenciaprogram első művésze: