top of page
Kusovszky Beáta

Kusovszky Beáta festőművészt augusztus végével fogadtuk a három hetes rezidencia programunk keretében. A természetből inspirálódó művész a köveskáli alkotóházba is a Káli-medence idilljét keresve érkezett: műveiben környezetünk, a Balaton, és a térség lankáinak színvilágán keresztül köszön vissza a táj.

festőművész

Kusovszky Beáta festőművészt augusztus végével fogadtuk a három hetes rezidencia programunk keretében. A természetből inspirálódó művész a köveskáli alkotóházba is a Káli-medence idilljét keresve érkezett: műveiben környezetünk, a Balaton, és a térség lankáinak színvilágán keresztül köszön vissza a táj.

Kusovszky Beáta
festőművész
A BalaTones rezidenciaprogram következő művésze:

Hogyan indul egy átlagos napod?
Reggelente szeretek meginni egy bögre tejeskávét. Közben átgondolom a napomat. A művésztelep alatt a kerti kisházban dolgoztam és néha ott, a készülő képeim előtt kávézgattam, gondolkoztam a folytatáson.


Hol kezdődik nálad az alkotás?
Vannak olyan festett felületeim a képeimen, amihez sablont használok. Ezeket a sablonokat előre megtervezem. A tervekhez pedig fotókat készítek, melyeket a műtermemben talált elhasznált, gyűrt sablonok ihletnek. Valahol itt kezdődik.

Ki/kik voltak rád nagy hatással művészetileg?
Szeretek ötvözni többféle festésmódot a vásznaimon, ezért David Hockney kollázs gondolkozása nagy hatással volt rám, de Matisse papírkivágásai is inspirálnak.

Mi akartál lenni gyerekkorodban?
Festőművész vagy színész, vagy bármi csak művészettel kapcsolatos lehessen, mert a művészetet különlegesnek és mindenek felettinek gondoltam.


Mi lennél most, ha nem a művészettel foglalkoznál?
Nagyon érdekel az építészet, a belső terek kialakítása, a bútorok. Szeretek bekukkantani a belvárosi házak belső udvarába, még inkább a lakóterekbe. Talán ingatlanos, de főleg ha mellette festészettel foglalkozhatnék.


Hol találsz inspirációt?
A természetben. Egyre jobban szeretek vidéken lenni, vagy legalább Rákoskeresztúron sétálni. El a Merzse mocsárhoz, vagy csak a reptérig. Nagyon szeretem a Balatont. Van egy házunk Aligán. Az ott töltött idő nagyon fontos nekem. 

Melyik a kedvenc napszakod? Miért?
A reggelek. Tele vannak reményekkel, a kávénál még mindig úgy látom, hogy rengeteg dolgot meg tudok valósítani. De szeretem a csendes beszélgetős estéket kiülve a teraszra, vagy sétálni valamerre az éjszakában.

Van kedvenc tárgyad, kabalád? Mi az és miért?
Az elmúlt években sokat költöztem, ezért alig vannak tárgyaim. Leszoktam arról is, hogy vegyek magamnak valami érdekes dolgot ha elutazom valahova. Egyiptomból mégis van egy macska szobrom. Azt nagyon szeretem.

Mi a kedvenc olvasmányod és miért ajánlanád?
Nemrég a kezembe került Szabó Magdától az Őz című könyv. Szeretek ennyire kidolgozott karakterekről olvasni, mint a regény főszereplője, sokat tanultam tőle, olyan közel tudott kerülni hozzám mintha egy gyerekkori barátom lenne, akivel együtt nőttünk fel, és mindent tudok róla.

Mi a kedvenc zenéd és miért volt rád nagy hatással?
Az amerikai punk rock stílusú zenék gimisként magukkal ragadtak, azzal a felhőtlen életérzéssel, amit képviseltek jó volt azonosulni, most is jobb kedvem lesz ha meghallok pl. egy Blink182 számot. De a Pixies Where is my mind című száma is örök csemege nálam, bár festés közben többnyire riport műsorokat hallgatok.


Mi az eddigi legemlékezetesebb élményed, sikered művészetileg?
Október 15-ig látható a Viltin Galériában az önálló kiállításom. A kiállítást megelőzően meghívást kaptam egy művésztelepre Kecskemétre, ahol a Kész Ipari parkjában dolgozhattam. Itt volt lehetőségem kivitelezni szakemberek segítségével két térkonstrukciót is amit a kiállítási anyaghoz terveztem, így egy komplex sorozatot tudtam bemutatni.

Mit vársz leginkább a rezidencia időszaktól?
Budapestről kiszakadva, lecsendesülve, idillikus környezetben dolgozni, és egy kicsit jobban megismerni Köveskált és a Káli-medence környékét.

Mit szeretnél üzenni a rezidencia alatt készülő alkotásoddal?
Az általam használt színvilággal a hely idillikusságának érzetét szeretném visszaadni.

Ki lenne az álom vacsora vendéged egy rezidenciás estén?
Jó csapat voltunk esténként Kiss Zsuzsanna, Végh Júlia, Hatala Péter, és Békési Ervin.


Hogyan jelenik meg az életedben és a művészetedben a fenntarthatóság?
Mind képileg, mint fizikailag újra felhasználom valahogy másképp azokat az anyagokat, amik a sablonjaim voltak.


Mit jelent számodra a Balaton? Milyen élmények, emlékek, gondolatok, érzések jutnak róla eszedbe?
Sokáig nem is tudtam, hogy milyen gyönyörű a Balaton. Ha Aligán a magaspartról nézem a végtelenség érzetét kelti, de azt is szeretem, ahol látni a túlpartot. Ilyenkor olyan érzésem van mintha egy tengeri öbölnél lennék, de jó, hogy nem sós a vize. Mindig változó színeit télen, nyáron izgalmas figyelni. ​

bottom of page