top of page

KÖVESD A HULLADÉK ÚTJÁT!

A Circular Living Concept a Széchenyi István Egyetem fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú szemléletformáló projektje, amelyet többek között a HybridCycle és a Hybridart Management közreműködésével valósít meg Győr-Moson-Sopron megyében azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben megmutassa a fenntarthatóbb élet, a körforgásos gazdálkodás lehetőségeit és az újrahasznosítható hulladékban rejlő értékeket.

 

A CLC-hez kapcsolódóan több mint 150 helyszínen szervezünk szelektív hulladékgyűjtéseket, ahol hagyományos és speciális hulladéktípusokat gyűjtünk, amelyek sokszínű programok, workshopok, alkotótábor, design és művészeti projektek, általános iskolai edukatív, kézműves foglalkozások keretében válnak kis használati tárgyakká, látványos köztéri installációkká vagy éppen műalkotássá egy kiállítótérben.

Hulladékgyűjtés

A szelektív hulladékgyűjtés az egyik legelső lépés, amit mindannyian tehetünk közvetlen környezetünkért, hosszabb távon pedig bolygónk egészségének megőrzése érdekében. Az általunk termelt hulladék mennyiségének csökkentése mellett, vannak olyan helyzetek, amikor a fogyasztásunknak elkerülhetetlenül keletkeznek melléktermékei.

A több hónapos gyűjtési kampányhoz 150 helyszínt választottunk ki szerte a megyében, ahol szelektív-szigetet helyezünk el. Többek között írószereket gyűjtünk irodákban, kozmetikai csomagolást plázákban, műanyagot gyorséttermekben és papírt népszerű kulturális intézményekben.


A Széchenyi István Egyetem programjához csatlakozó helyszínek együttesen veszik fel a versenyt a már hagyományosan szelektív és a körforgásból eddig kimaradó hulladékokkal szemben is.

A gyűjtés során kb. 150 helyszínen helyezünk el gyűjtőedényeket, ahol 3-3 különböző hulladéktípus szelektálására lesz lehetőség.  Célunk az érintett lakosság és turisták körében egy széleskörű közösségi gyűjtési mechanizmus kialakításának megalapozása, a kapcsolódó szemléletformálás és tájékoztatás. 

Hulladékgyűjtési akció kezdete: 2022. május
Hulladékgyűjtés időtartama: 6-9 hónap

Edukáció

Egyedi szemléletformáló edukációs programokat szervezünk 4-6. évfolyamos diákok bevonásával, iskolaidőben, intézményi keretek között. A foglalkozások célja a természet, a társadalom és a gazdaság területére kiterjedő fenntarthatóság alapismereteinek átadása, a hulladék, mint környezeti kihívás megoldásai a körkörös gazdaság rendszerében, valamint a kreatív és cselekvő tudatosságra való törekvés elültetése a hulladéknak tekintett alapanyagok tárgyalkotási technológiájának alkalmazásával.
A kiválasztott alapfokú oktatási intézményekbe 100 workshop foglalkozással, képzett animátorokkal és a korosztály számára kialakított tudásanyaggal érkezünk a 2021-2022-es és a 2022-2023-as tanév dedikált időpontjaiban.

A Hybridart Management 2021-ben harmadik alkalommal rendezte meg a Wasterevolution fenntarthatósági meetup-ot, ami a 2020-as évhez hasonlóan a Budapest Music Centerben várta az érdeklődőket.

Első alkalommal, 2019 októberben indult el Wasterevolution amely egy, a fenntarthatóságot és a körforgásos gazdaságot a mindennapi életünk különféle aspektusából körbejáró konferencia. 

2021-ben az elmúlt évek tematikai keretéhez kapcsolódva, a mindennapjainkat leginkább meghatározó helyszínek, életterek és közösségek nézőpontjából vizsgáltuk aktuális környezeti változásainkat, feltételezett jövőképeket, ideákat és a fenntarthatóság egyre sürgetőbb kérdéseit. A kerekasztal-beszélgetések tematikáját a meetup hívószava határozta meg: responsibility, vagyis felelősség. Az esemény fővédnöke Steiner Attila Államtitkár Úr volt az ITM Fenntarthatósági Államtitkára.

2022-ben kiemelt célunk, hogy az évről évre egyre sikeresebb eseményt egy újabb szintre emelve a fővároson kívüli érdeklődők számára is elérhetővé tegyük. Az ősz folyamán, a HybridCycle és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével a CLC projekt részeként a Wasterevolution 2022 Mosonmagyaróvárra költözik. Az ingyenes rendezvényen idén is ismert előadók, alkotók, szakmailag elismert kutatók, professzorok és nagyvállalatok neves szakmai képviselőinek részvételével tematikus, mindenki számára izgalmas, értékes információkat nyújtó kerekasztal-beszélgetésekkel, prezentációkkal várjuk a közönségét. A 2022-es konferencia különlegessége, hogy a programhoz V4-es országok szaktekintélyei, a fenntarthatóságot tekintve jelentős szereplői is csatlakoznak. További részletek hamarosan!

Ismerd meg a korábbi Wasterevolution programokat!

Művészet és design

Rezidenciaprogram

10 külföldi és hazai alkotót fogadunk 2-2 hétre alkotóházunkban, akik a megyei gyűjtési programok részeként visszagyűjtött hulladékok felhasználásával készítik el műalkotásaikat, a projekt tematikus gyűjteményét gyarapítva. A rezidenciaprogram során készült munkákat Győrben és Budapesten is kiállítjuk, ezzel a művészet eszközével is hangot adva a fenntarthatóság üzenetének.

Művésztábor

A művésztábor keretében 10 külföldi és hazai művész hallgatót, diákot fogadunk 10 napra, akik egy művészeti vezető támogatásával a visszagyűjtött hulladékból készítenek el közösen egy nagyméretű, köztéri installációt. A tábor ideje alatt készült alkotást Győrben, Budapesten és további négy városban többek között a balatoni régióban is kiállítjuk 1-1 hétre ezzel felhívva a figyelmet a felelős fogyasztás fontosságára.

 

Design termékek

Létrehozunk egy designkollekciót a visszagyűjtött hulladékok felhasználásával, száz százalékban újrahasznosított anyagokból. A kollekció 5 különböző egyedi tervezésű termékből áll majd, amelyek limitált példányszámú gyártásával elkészülhet a CLC collection. A kidobásra ítélt anyagok használati tárgyak formájában kapnak új életet.

Győr-Moson-Sopron megye öt településén üzemeltetünk speciális, izgalmas, informatív leírásokkal ellátott, egyedi kialakítású közterületi hulladékgyűjtő installációkat 1-1 hónapon keresztül. A gyűjtőpontokon kemény műanyag hulladék, textil hulladék, valamint kis elektronikai hulladék szelektálására lesz lehetőség.

A dizájnban kiemelt szerepet kapnak a grafikai elemekkel ellátott edukatív, kommunikációs platformok, amelyek bemutatják a gyűjtők használatát, illetve részletezik a szelektív hulladékgyűjtés környezeti jelentőségét és a körforgásos gazdálkodás kapcsolódó fogalmait. A program célja megmutatni, hogy az adott már szükségtelenné vált tárgy, szemét is kaphat új életet, ha megfelelően van kezelve.

bottom of page