top of page

GREEN EDU: generációk a jövőért?

10:30 – 11:20

A tudomány folyamatosan figyelmeztet minket, hogy az utolsó pillanatban vagyunk. Szakmai tekintélyek, kutatók kongatják a vészharangot, hogy az emberiség rossz irányba halad és a klímaválság hatásai lassan elkerülhetetlenek. A környezetvédelem kérdései mindannyiunkat érintenek, ezért a mindennapokban egyre gyakrabban találkozhatunk a klímaváltozás, fenntarthatóság, hulladék krízis fogalmaival. Az oktatás alappillére lehet a társadalmi változások elindításának. Az intézmények energetikai felújításokkal korszerűsítik épületeiket, az oktatók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a tananyagokba a téma integrálására, tudatosításra. A szemléletformálás a művészetben is megjelenik gyakran az edukáció mellett a figyelemfelkeltés és a megbotránkoztatás eszközeit segítségül hívva. A művészeti intézményekben a hagyományos módszerek találkoznak a zero waste technikákkal. De vajon hozzájárulhatnak-e az oktatás változásai a nagyobb lépésekhez? Megférnek a régi tanok mellett, az innovatív, fenntartható technológiák? Hogyan jelenik meg a szemléletformálás és a tudatosítás vagy éppen a figyelemfelkeltés a felsőoktatásban?

Moderátor:

Stumpf Kata - televíziós szerkesztő, riporter, a Konnekt Egyesület alapítója

Résztvevők:

Barcza Dániel - Rektorhelyettes, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Fülöp Bence - vezérigazgató, Trinity Enviro

Gálhidy Péter - Munkácsy-Díjas szobrászművész, Egyetemi Adjunktus, Magyar Képzőművészeti Egyetem

dr. Gelencsér András - Rektor, Légkörkutató, Pannon Egyetem

GREEN ART: ökotudatos alkotás

13:00 – 13:50

A művészet sokszor eszköz, katalizátor. Az alkotók történeteket, mindannyiunkat érintő üzeneteket, kérdéseket dolgoznak fel, így kerül egyre gyakrabban középpontba a környezetvédelem, a klímaválság és a hulladék kérdése is. Új művészeti műfajok, irányzatok születnek, ahol teret kapnak a fenntartható művészet és az újrahasznosítás módszerei is. Ám a kortárs művek sokasága között vajon van e-helye a “szemétnek” egy galéria falai között? Lehet-e egyáltalán értékes egy hulladékból készített alkotás? Hogyan inspirálják a művészeket a körülöttünk zajló változások és hogy ezek a változások, hogyan hatnak a világunkra. Vajon van kapcsolat a fenntarthatóság, a környezeti változások és a művészet között? Az ipari hulladékok másodlagos életét kutatva számos alkotói magatartást és alternatívát találunk, hogy a mindenki által lemondott hulladékból új lehetőségek bontakoznak ki. Egyik ilyen figyelemfelkeltő és alternatíva a „trash art” művészet.

Moderátor:

Sárvári Zita - művészeti tanácsadó, kurátor

Résztvevők:

Békési Ervin - szobrász

Herbert Anikó - képzőművész Sinkovics Ede - képzőművész

Poppre Orsolya - képzőművész

Végh Júlia - festőművész

GREEN CULTURE: környezet és kultúra

14:10 – 15:00

Bár a trash art - vagy hulladékművészet - születését a művészettörténészek a 20. század elejéhez kötik, mégis ez a művészeti ágazat a mai napig inkább a periférián maradt, és csak kevesen ismerik. Az elmúlt évszázad során több jelentős alkotó, köztük például Picasso is, emelt be művészetébe hétköznapi tárgyakat, különböző típusú hulladékokat és értelmezte őket újra, vagy éppen használta őket figyelem-felkeltésre. Az elkészült művek így az új kontextusnak és a friss perspektívának köszönhetően kiváló eszközei lehettek a szemléletformálásnak, vagy épp a bírálat kifejezésének, a művészet egyik hagyományos, gyönyörködtető funkcióján túl. De hogyan egyeztethető össze a klasszikus kiállítások, a hagyományos kultúra világa ezzel az irányzattal, és a trash art alkotásokkal? A trash art mozgalmat folyamatos fejlődés és rendkívül nagy alkotói szabadság jellemzi. Az évek során és alkotónként is változnak a célok és a célközönség, a “kiállítói” környezet és a technikák, alapanyagok. A világot tekintve mind működésben, technológia szempontjából is előtérbe kerülnek a fenntartható innovációk. A kérdés azonban minden esetben felmerülhet: van-e helye egy hulladék-művészetnek a kultúrában? Milyen hatása lehet a fenntarthatóságnak az intézmények, szervezetek kulturális, képzőművészeti igényeire? Vagy éppen hogyan alkalmazkodhatnak ezek az intézmények a zöld megoldásokhoz, fenntartható célkitűzésekhez?

Moderátor:

Rideg Richárd - szerkesztő, riporter

Résztvevők:

Balogh Tünde - kiállítási koordinátor, múzeumpedagógus, Zsolnay Kulturális Negyed

Forró Krisztina - vezető projektmenedzser, Európa Kulturális Főváros

Készman József - kurátor, Ludwig Múzeum

Török Krisztián Gábor - kurátor, MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

GREEN COLLECTION: hulladék vs. művészet

15:40 – 16:30

Neves magyar műgyűjtők olyan kérdéseket vitatnak meg a meetup alkalmával, hogy a műgyűjtésben lehet-e szempont a fenntartható művészet, illetve lehet e műkereskedelmi értéke egy trash art műalkotásnak..? A beszélgetés során választ kaphatunk olyan kérdésekre, hogy egy gyűjtő, hogyan tudja eldönteni, hogy a szemét pusztán hulladék, vagy az egy művészi szférában is értékelhető műalkotás? Egy gyűjtőnek fontos lehet-e bemutatni és terjeszteni, hogy trash art alkotás van a gyűjteményében, és esetleg ezzel értéket közvetíteni a többi gyűjtő és a társadalom felé? A műgyűjtőknek vannak e példaképei a műgyűjtés terén (pl.: külföldi vagy korábban élt gyűjtők). Továbbá a beszélgetés kitér arra, hogy a művészet alkalmas lehet-e a fenntarthatóság üzenetének közvetítésére.

Moderátor:

dr. Gereben Katalin - műtárgypiaci szakértő, ügyvezető, Equilor Fine Art Kft.

Résztvevők:

Folláth Szabolcs - tulajdonos, műgyűjtő, Győri Szeszgyár és Finomító Zrt.

Kacsuk Péter - Informatikus kutató, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a

SZTAKI tudományos tanácsadója, műgyűjtő

Rechnitzer János - közgazdász, regionális kutató, tudományos tanácsadó, műgyűjtő

Prof. Dr. Szöllősi-Nagy András - egyetemi tanár - mérnök, hidrológus. PhD (BME), Magyar Tudományos Akadémia doktora, műgyűjtő

GREEN DESIGN: ÚjraTervezve

16:50 - 17:40

A fenntartható design fogalma sokkal többet rejt, mint ergonómiai és gazdasági értelemben jól funkcionáló környezettudatos terméktervezést. De mikor beszélhetünk fenntartható tervezésről valójában? Ha a fenntarthatóság, az innovatív technológiák, az organikus anyagok és a társadalmi felelősségvállalás kerül a designkultúra középpontjába, akkor fenntartható designról beszélünk. Megfigyelhető, hogy a magyar tervezők új generációja egyre tudatosabban válaszol a divat- és design- ipar 21. századi kihívásaira. Fontos, hogy a tervezői folyamatban szociokulturális, illetve ökológiai szempontok megkerülhetetlen jelentőségre tegyenek szert.

Moderátor:

Mayer Kitti - designteoretikus

Résztvevők:

Dr. Kalauz Károly - ügyvezető igazgató, Balaton Bútor Kft.

Halasi Rita Mária - Designszakértő, kurátor és tanácsadó

Pancsa Emese - alapító ügyvezető, Compocity

Rosta S. Csaba - építész, vezető tervező, RAS-DESIGN Kft.

Vetlényi Alma - divattervező

KEREKASZTALOK

Barcza Dániel - Rektorhelyettes,

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem - A jövő egyeteme

11:20 – 11:40

Részletek hamarosan.

Herbert Anikó: Kézzel merített papír készítés és a kombucha biobőr (bioműanyag) használata a fenntartható szemléletű képzőművészetben

13:50 – 14:10

Herbert Anikó aka HANIKO, magyar képzőművész, műveit vegyes technikával készíti többféle műfajban, mint papírmetszetek, akvarellek, kisplasztikák, installációk és multimédia munkák. Klímaművészetet alkotva fontos környezeti problémákat dolgoz fel, művészi alkotófolyamata során a fenntarthatóság központi szerepet játszik. Fő nyersanyaga a papír. „A papír egy elég érzékeny anyag, sokféle fajtája van, amit az ujjaiddal akár vakon is érzékelhetsz, emellett meglepően sok mindent kibír. Türelmet és odafigyelést igényel. Önmagában is szép. Sok lehetőség van ebben az anyagban, ahogy önmagunkban is.” Előadásában a kézzel merített, újrahasznosított papírok világába vezet be minket és bioműanyag készítés kísérleteibe. Emellett megjelenik az upcycling és recycling szemlélete a hulladékpapírok, bőr-gyapjú- és pamutipar gyártási maradványait újraalkotó termékek között avagy az alternatív nyersanyagok használata. Akár a merített papír a bioműanyag is több ezer éves találmány és ennek újrafelfedezése és innovatív alkalmazása napjainkban ismét előtérbe kerül. A kombucha biobőr, egy olyan organikus alapanyag, amely baktériumok és élesztőgombák szimbiózisából készül növesztés által. A baktériumok növesztése természetes folyamat, nincs semmilyen kemikáliára szükség az előállításhoz. Az eljárás jelenleg kísérleti stádiumban van, egyezményes módszertana még nem alakult ki, lényege, hogy olyan megfelelő viselési és különböző használati tulajdonságú alapanyagot állítsunk elő, amivel más szennyező anyagokat helyettesíteni tudunk.

Sárvári Zita: a Youhu kortárs kiállítás

15:00 – 15:20

 

Részletek hamarosan.

Kacsuk Péter: Trash art a Kacsuk gyűjteményben

16:30 – 16:50

A trash art eredetileg a fogyasztói társadalom pazarló műkődésére próbálta felhívni a figyelmet, napjainkra pedig egyre inkább a környezetvédelem lett a fő mondanivalója. Az előadás olyan művészeti alkotásokat mutat be, melyek mondanivalója, üzenete lényegesen eltér a trash art ezen fő irányaitól, és maguk az alkotók sem tartoznak kifejezetten a trash art irányzat művelői közé. Mégis ezek a műtárgyak egyértelműen ebbe a kategóriába is besorolhatók vagy azzal erősen rokoníthatók. A Kacsuk gyűjtemény ezen művei első sorban a konceptuális művészet irányából jönnek, de a koncepció megvalósításához a legadekvátabb matéria megegyezik a trash artból jól ismert hulladékanyagokkal. Vagyis a célja, üzenete ezeknek az alkotásoknak nem ugyanaz, mint a szokásos trash art alkotásoknak, de eszköz rendszerük, megjelenési formájuk erősen egybecseng a trash art alkotásokéval. Az előadás tulajdonképpen arra világít rá, hogy a széles értelemben vett trash art valójában mennyire sokoldalú és milyen eredeti alkotások létrehozásához vezethet.

Rosta S. Csaba: A túlélés dilemmája a Függőleges Erdőtől NOÉ új bárkájáig

16:50 - 17:40

A népesség világszerte városok felé fordul, létrehozva egy zsúfolt belső magot, egyre magasabb épületekkel, a modernizmusban elképzelt lakógépek mára kiüresedett üvegpalotáival. A mesterségesen működő komfort messze nem fenntartható, még akkor sem, ha technikailag már elérhető a sípálya a sivatagban. A milánói Bosco Verticale, a függőleges erdő ikertornyai dupla felkiáltójelként hirdetik a lehetséges kitörési pontokat. A bekerülési költségek miatt csak a kivételezett gazdagok számára szolgál új zöld életfilozófiaként. A szaudi sivatag kellős közepén épül a Vonal, mely egy 170 km hosszú tükörfalú város, kívül a zord klíma, a falakon belül egy városnyi oázis víziójával 9 millió ember számára. Ezek a helyes válaszok a túlélésre a klímaharcban? A szétfolyó kertvárosok helyett a rozsdaterületek felértékelésével, a gyárakból nyert hulladékhő energiára alapozva zöldíthetjük újra és népesíthetjük be a roncsolt területeket? Lehet megoldás, ahogy a RÁBA gyár felhagyott ipari negyedének romjain megfogalmazott győri Kulturális Negyed post-covid tanulságokkal szolgáló koncepciója sugallja? Lehet a tenger és a folyószintek emelkedésével ellepett ártereken élni? Megoldást nyújt a lábakra állított tiny ház, vagy épp a lebegő ház? Lehet, hogy önfenntartó elektromos meghajtású új NOÉ bárkáit kell építenünk a szerelem és az élet túlpartra viteléhez, mielőtt végleg feladjuk a klímaküzdelmet és kolonizáljuk a Marsot? Az előadásban ezekre az extrémekre fókuszálva keressük a választ.

FLASHTALKS ELŐADÁSOK

10:00 – 10:25

10:25 - 10:30

10:30 – 18:00

 

10:30 – 11:20

 

11:00 – 20:00

11:00

11:20 – 11:40
 

11:45 – 13:00

13:00 – 13:50

13:50 – 14:10

14:00

14:10 – 15:00

15:00 – 15:20

15:20 - 15:40

15:40 – 16:30

16:00

16:30 – 16:50

16:50 - 17:40

17:40 – 18:00

18:00

18:00

Érkezés, regisztráció

Welcome kávészünet

Megnyitó

Workshopok - kézműves foglalkozások a kreatív újrahasznosítás jegyében

 

Kerekasztal I.

GREEN EDU: generációk a jövőért?

Filmvetítések (A filmeket a Verzió Filmfesztivál Iskola Verzió programja biztosította számunkra https://www.verzio.org/hu/iskolaverzio)

 

Filmvetítés: Én Vagyok Greta

FlashTalks előadás I.
Barcza Dániel - Rektorhelyettes, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem - A jövő egyeteme

Ebédszünet

Kerekasztal II.

GREEN ART: ökotudatos alkotás

FlashTalks előadás II.

Herbert Anikó: Kézzel merített papír készítés és a kombucha biobőr (bioműanyag) használata a fenntartható szemléletű képzőművészetben

Filmvetítés: A jövő gyermekei

Kerekasztal III.

GREEN CULTURE: környezet és kultúra

FlashTalks előadás III.

Sárvári Zita: a Youhu kortárs kiállítás

Kávészünet

Kerekasztal IV.

GREEN COLLECTION: hulladék vs. művészet

Filmvetítés: Én Vagyok Greta

 

FlashTalks előadás IV.

Kacsuk Péter: Trash art a Kacsuk gyűjteményben

Kerekasztal V.

GREEN DESIGN: ÚjraTervezve

FlashTalks előadás V.

Rosta S. Csaba: A túlélés dilemmája a Függőleges Erdőtől NOÉ új bárkájáig

Filmvetítés: A jövő gyermekei

Zárszó

TELJES PROGRAM

10:00 – 10:25

10:25 - 10:30

10:30 – 18:00

 

10:30 – 11:20

 

11:00 – 20:00

11:00

11:20 – 11:40

11:45 – 13:00

13:00 – 13:50

13:50 – 14:10

14:00

14:10 – 15:00

15:00 – 15:20

15:20 - 15:40

15:40 – 16:30

16:30 – 16:50

16:50 - 17:40

17:40 – 18:00

18:00

Érkezés, regisztráció

Welcome kávészünet

Megnyitó

Workshopok - kézműves foglalkozások a kreatív újrahasznosítás jegyében

 

Kerekasztal I.

GREEN EDU: generációk a jövőért?

Filmvetítések (A filmeket a Verzió Filmfesztivál Iskola Verzió programja biztosította számunkra https://www.verzio.org

/hu/iskolaverzio)

 

Filmvetítés: Én Vagyok Greta

FlashTalks előadás I.

Barcza Dániel - Rektorhelyettes, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem - A jövő egyeteme

Ebédszünet

Kerekasztal II.

GREEN ART: ökotudatos alkotás

FlashTalks előadás II.

Herbert Anikó: Kézzel merített papír készítés és a kombucha biobőr (bioműanyag) használata a fenntartható szemléletű képzőművészetben

Filmvetítés: A jövő gyermekei

Kerekasztal III.

GREEN CULTURE: környezet és kultúra

FlashTalks előadás III.

Kacsuk Péter: Trash art a Kacsuk gyűjteményben

Kávészünet

Kerekasztal IV.

GREEN COLLECTION: hulladék vs. művészet

FlashTalks előadás IV.

Sárvári Zita: a Youhu kortárs kiállítás

Kerekasztal V.

GREEN DESIGN: ÚjraTervezve

FlashTalks előadás V.

Rosta S. Csaba: A túlélés dilemmája a Függőleges Erdőtől NOÉ új bárkájáig

Zárszó

KLÍMAPUNK workshop

Mit tennél ha a „klímapunk mozgalom” aktivistája lennél? Ezen a workshopon különféle városi szereplők karaktereibe bújva szimuláljuk Veszprém jövőtervezési megbeszélését és az ötletekből közösen összeállítjuk a város „közösségi klímapunk stratégiáját”. Gyere és játssz velünk.

Workshop vezetők:

Gerzsenyi Judit, Kurucz Olívia - Húsznegyven Egyesület

BőrDíszMűhely workshop

Öltöztesd fel az idei karácsonyfát hulladékból! Állj meg egy pár percre a karácsonyi ajándékvásárlás forgatagában és készíts újrahasznosított karácsonyfadíszeket bőrhulladékból! A táskagyártásból lehulló maradékból fogunk alkotni fára való, vagy akár ajándéknak való ünnepi díszt. A hulladék is tud értékes lenni, ha megfelelően használjuk fel.

Workshop vezető: Tóth Fanni - SZETT

Bogózda workshop

A SZETT textiltervező művésze szeretettel vár kreatív, közös alkotásra. Lőrincz V. Gabival pamutszálakból együtt csomózva készül el egy ajándék PULI párna. A párna tulajdonosát a készítők között sorsoljuk ki.

Workshop vezető: Lőrincz V. Gabi

KulturMáz workshop

 

Kiválasztod a félkészre elkészített tárgyak közül, hogy mit szeretnél kifesteni. Először elmondok minden tudnivalót a festékekről, a festés módszeréről, majd jöhet az alkotás. A tárgyakon lévő domborminták segítenek a tervezésben. Ezek adják a kész tárgyon a minták kontúrját. Természetesen lehetőség van egyéni ötletek kivitelezésére is (lemenő nap, madárraj a vitorlások között, pipacsok a tulipánmezőben). A kivitelezéshez mutatok festési technikákat, ötleteket. Hazaviszem, bemázazom, majd ráégetem a mázat. Az elkészült tárgyakat a KUNSZT!-ban veheted át (Veszprém,Óváros tér 1) December 4-től nyitvatartási időben.

Workshop vezető: Réthy Orsolya - Gulipán Design

Kupakabana workshop

Idén nyár elején debütált nagy sikerrel Ördög Nóráék balatonakarattyai kisboltjánál a kupakgyűjtő installációnk és a kapcsolódó workshop foglalkozásunk. A gyűjtő egy régi, már nem használható Optimist kishajó, amelyet a HybridCycle csapata látványos kupakgyűjtő kishajóvá alakított, így újrahasznosítva a Bujtor filmekből is ismerős, sérült kishajót. A Kupakabana nevet viselő vitorlás Akarattya után a Művészetek Völgyében is lehorgonyzott, hogy begyűjtse a rendezvényen használt kupakokat. A kapcsolódó workshop foglalkozáson kisméretű daráló, extrudáló és préselő berendezések használatával, képzett alkotók segítségével követhetik nyomon az érdeklődők, hogyan lesz a kupakból granulátum, majd fülbevalókat, karabinereket kis használati és dísztárgyakat készíthetnek. A Tiszta Balaton, tiszta művészet projektünk eseményeként bemutatkozó Kupakabana programunk célja, hogy megmutathassuk, a hulladék is lehet érték!

Workshop vezető: Balogh Kinga, Gégényi Noémi, Gyöngy Ákos, Kranzieritz Viktória Precious Plastic

WORKSHOPOK

film-texture-overlay (1).jpeg

TRASH ART MEETUP

2022. november 25.  10 óra

Veszprém, Hangvilla

bottom of page