top of page

A várható időjárás miatt az Ökopiknik esőhelyszínre költözik!

A programokat a Vár mellett az egyetem B épületében tartjuk meg.

 

Egy meetup fenntarthatóságról, változásokról és lehetőségekről.

Lángoló erdők, klímaszorongás, évi 6,3 milliárd tonna műanyag hulladék, energiatudatosság, szuperhatótávolságú villany autó, óceántisztító, ökotrendi sportcipő...

Az elmúlt jó pár év nem szól másról, mint a legutolsó pillanatokról, hogy változtatni kell, most és szinte mindenen. Számtalan kihívás áll előttünk, legyen szó nagy általánosságban mezőgazdaságról, iparról, fogyasztási szokásokról, vagy éppen a valamennyiünket napi szinten érintő témákról: közlekedés, vásárlás, szórakozás, öltözködés, gasztronómia, művészet, utazás, kommunikáció.

A járvány után sok minden átfogalmazódott és egy olyan új világba kényszerültünk, ami számtalan változást hozott új helyzet elé állítva mindenkit. Távolabb tekintve a változás folytonos, amely hétköznapjaink legkisebb mozzanatait is meghatározza. Hatással vagyunk a bolygóra és otthonunk, környezetünk ránk is hatással van.

Hogyan éljük meg ezeket a változásokat? Milyen hatásokra számíthatunk hosszabb távon? Milyen döntések határozzák meg a jövőt? Milyen irányt ígérnek az új ideák?

A program mindennapi életünk különféle aspektusából járja körbe a változás, a fenntarthatóság, környezettudatosság, a hulladékprobléma és a felelősség témaköreit. Szeptember 17-én öt izgalmas kerekasztal-beszélgetéssel várjuk az érdeklődőket Mosonmagyaróváron a Várnál.

Célunk, hogy szakemberek, piaci szereplők, ismert személyiségek és kreatív alkotók bevonásával közös platformot teremtve elinduljon egy konstruktív beszélgetést arról, pontosan mi is zajlik körülöttünk, mik az ok-okozati összefüggések, ebben kinek mi a szerepe, mik a lehetőségei és irányai, milyen válaszokat adhatunk a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokra.

Nincs egy nagy igazság és nem is szeretnénk ilyet állítani. Sokkal fontosabbnak tartjuk a gondolkodásbéli paradigmaváltást, a fordulatot saját hozzáállásunkban mindahhoz, amit magunknak teremtettünk és teremtünk egyéni és társadalmi szinten is.

Mobilitás: Hova tovább?

Mindennapi, egyre gyorsuló életünk szerves része a közlekedés: ingázunk a munkába, a város egyik pontjából a másikba közlekedünk. Ezzel egy időben a biciklisek száma is növekszik a városban és a változás folyamatos. Az elektromos megoldások, a közösségi eszközök, kerékpárok, rollerek és a car-sharing is egyre nagyobb teret hódít. Németországban idén nyáron néhány euróért havi bérletet válthatunk mindenféle tömegközlekedési eszközre, és az ötletet itthon is fontolgatják. Baján 2022 elején az önkormányzat teljesen ingyenessé tette a tömegközlekedést, több vidéki városban pedig a lakosság számára speciális kedvezmények biztosítottak. A folytonosan változó felhasználói igények, környezetvédelmi normák, illetve az új irányok, trendek közepett a közlekedési szakemberek és a járműipar is hatékony megoldásokat keres. Vajon léteznek általánosítható jó megoldások? Milyen irányba halad a városi mobilitás a hazánkban? Hogyan nézhet ki a jövő fenntartható közlekedése? Melyek a legkisebb öko-lábnyommal rendelkező közlekedési formák?

10:00-10:50

Moderátor:

Dr. Torma András - tanszékvezető, egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem

Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar

Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszék

 

Résztvevők:

Dr. Magyar Csongor - Super Soco, elektromobilitás tanácsadó

Déri Huba - Rollin, ügyvezető

Sturz Antal - Totalcar, újságíró

Dizájn és divat: a zöld az új fekete

Egyre több hazai alkotó és ruhatervező helyezi az alkotói folyamatainak középpontjába a fenntarthatóságot és a környezeti szempontokat a funkció és a design vezérelvein túl. Sokasodnak a green gardrób kezdeményezések, a ruhacserék, a second hand üzletek és a kortárs kézművesség jegyében alakuló alkotói vásárok. A lakberendezésben, otthonteremtésben és az építészetben is hódítanak a zöld ötletek. De hogyan reagálnak erre a hazai piaci szereplők? Merre tart a fast fashion és a hagyományos lakberendezés világa? A művészetek mind tematikában, mind anyaghasználatban képesek diskurzusban tartani a zöld gondolkodást, de vajon mennyire érvényesül ezek szemléletformáló ereje a szélesebb közönség tekintetében? Milyen irányba halad a fenntartható dizájn és divat Magyarországon?

11:00-11:50

Moderátor:

Dr. Buruzs Adrienn - egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem 

Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar

Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszék

 

Résztvevők:

Csalár Bence - divatszakértő, újságíró

Eke Angéla - színművész, bábművész

Györök Borbála - divattervező

Kultúra és turizmus: igény a változásra - változás igényre

Az elmúlt évek a kikapcsolódás és a szórakozás tekintetében kétségkívül markáns változásokat hoztak: habár lassan visszatérünk a megszokotthoz, ismét megtelnek a színházakban a közönség sorai, újra fesztiváloktól, koncertektől lehetnek hangosak a nyári esték és a Liszt Ferenc Repülőtér is ismét rekordszámú utazót fogad, mégis átalakult, hogyan töltjük, hogyan tölthetjük a szabadidőnket. Talán a járvány hozta lelassulás hozományaként, a turistáktól mentes természetes pihenőhelyek átalakulása fókuszba hozták a környezettudatosság gondolatait, mind a belföldi vagy külföldi kikapcsolódás, mind a bulizás, szórakozás tekintetében. A folyamatos formálódásra és fejlődésre képes hazai kulturális és turisztikai szektor lehetőségeihez mérten reagált a változásokra, de vajon a környezettudatos életmód beszivárgása a hétköznapi életünkbe, az igények alakulása, a kultúrafogyasztási szokásainkon is nyomot hagytak? Milyen hatásai lehetnek a környezettudatos gondolkodásnak a kultúra, a kikapcsolódás és a szórakozás tekintetében? Van-e a zöld gondolkodásnak hatása a szabadidőnk eltöltésére? Hogyan reagálhatunk a változó igényekre, egyáltalán változtak az igényeink? Létezik olyan, hogy fenntartható turizmus?

13:00-13:50

Moderátor:

Stumpf Kata - riporter,szerkesztő,moderátor

Résztvevők:

Bera Péter - Klímapolitikai Intézet, Senior kutató

Mohácsi Nusi - Shamobags, környezeti érzékenyítő, MeseErdő vezető

Döbrösi Laura - színész, Climate of Change nagykövet

Gasztronómia és mezőgazdaság: az vagy, amit…?

Manapság már igazán sok lehetőségünk van arra, hogy jót és jól együnk: van, aki a sarki zöldségesre vagy hentesre esküszik, mások a közösségi kertekre vagy éppen a termelői piacokra, de a legtöbb étterem is büszkén hirdeti, hogy melyik hazai gazdaságtól szerzi be az alapanyagait, és a szupermarketek is sok esetben követik ezeket a folyamatokat. Ami közös, hogy egyre népszerűbbnek tűnik a hazai tájfajta és bio élelmiszer, és egyre átláthatóbb az elénk kerülő ételek forrása is. De mennyire versenyképes a magyar ökológiai gazdálkodás? Tényleg a bio paradicsomtól lesz az igazi a lecsó? És mi lesz az ételpazarlással?

14:00-14:50

Moderátor:

Dr. Beke Dóra - egyetemi docens Széchenyi István Egyetem

Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar 

Növénytudományi tanszék

Résztvevők:

Pocsaji Csilla - Tebe Shop, hulladékmentes bolthálózat, tulajdonosa, ügyvezetője

Borbás Marcsi - műsorvezető, író, gasztro kalandor

Perepelica Kirill - Munch, társalapító, Üzletfejlesztési, Terjeszkedési vezető/Igazgató

Csorba Noémi - Falusi Kosár, alapító

Együttműködő művészet: a cél közös? /V4/

A Visegrádi Négyekként említett négy ország Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország együttműködése számos területen nyomon követhető, ám a hétköznapi ember számára olykor kizárólag politikai, gazdasági fogalomként jelenik meg. Sok esetben így szinte észrevétlenül dolgoznak kulturális intézetek, központok, művészek országok közötti kapcsolatok erősítésén, a történelmi kapocs megőrzésén és megújításán. A művészet sokszor eszköz. Az alkotók történeteket, mindannyiunkat érintő üzeneteket, kérdéseket dolgoznak fel, így kerül egyre gyakrabban fókuszba a környezetvédelem és a hulladék kérdése is. Új műfajok, irányzatok születnek, ahol teret kapnak a fenntartható művészet és az újrahasznosítás módszerei is. Vajon hogyan üzenhetnek művészek az alkotásaikon keresztül? Erősíthetők kultúrával és képzőművészettel országokon átívelő kapcsolatok? Lehet a művészetnek kapcsolatépítő ereje? Van helye a “szemétnek” egy galéria falai között? Lehet egyáltalán értékes egy hulladékból készített alkotás?

15:00-15:50

Moderátor:

dr. Bacsek Júlia - művészettörténész, jogász

Résztvevők:

Marzena Jaguelska - kulturális programszervező

Bartha Renáta - kurátor

M. Kiss Márta - szlovák-magyar művész

Szivák Zsolt akusztik koncert

Ami egyeseknek szemét, az itt most kincs lehet! A foglalkozásainkon különböző hulladék- alapanyagokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők és animátorok segítségével kipróbálhatják, hogyan készülhetnek díszek, kis használati tárgyak régi, kidobásra ítélt eszközökből. A Kupakabana elnevezésű kupak újrahasznosító játékos workshopon az érdeklődők kipróbálhatják, hogyan lehet a kupakból ismét értékes tárgy. A helyszínekre vitt kisgépek használatával, animátoraink segítségével, darálással, préseléssel készíthetnek granulátumot, majd fülbevalókat, kosarakat, alátéteket, karabinereket a PET palackokat lezáró kupakokból.

16:00-17:00

Egész napos programok:

Ökopiac termelői piac 9:00-17:00

Kreatív újrahasznosító workshop 10:00-17:00

bottom of page