top of page

Artist in Residence

Upcycling workshopok

Hybridart Camp 2022.

Hulladékgyűjtő akciók

Design shop

- Káli collection

Általános iskolai program

Trash Art meetup

Artist in Residence

2021 nyarán a HybridCycle a Hybridart Managementtel közösen elindította rezidenciaprogramját a veszprémi régió kiemelkedő térségében, a Káli-medencében: a festői Mindszentkállán és Köveskálon, ezzel segítve fiatal hazai és külföldi tehetségek nemzetközi mobilitását. A rezidenciaprogram helyszínválasztása nem volt véletlen; a Káli-medence hegyei és lankái, a csendes elvonulás inspiratív közeget teremt az alkotásra.

 

2022-ben ismét meghirdetjük alkotói programunkat. A rezidencia ideje alatt a nyertes pályázóknak hazánk egyik legszebb természeti tájának megismerésén túl lehetősége nyílik egy helyspecifikus projektmunka létrehozására, amit többek között Veszprémben, Budapesten, Mindszentkállán is bemutatunk galériákban és popup kiállítóterekben, 2023-ban pedig egy utazó kiállítás keretében 10 másik, múlt- és jövőbéli Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert településen ismerheti meg a nagyközönség a műveket és az alkotókat. A programban résztvevő művészek fejenként 250 000 Ft összegű ösztöndíjban részesülnek.
 

2022 június-októberi időszakában összesen 8 művész számára 3 hetes időszakokra elérhetővé tesszük alkotótelepünket, ami kreatív, fenntarthatóság fókuszú alkotói tevékenység helyszínéül szolgál. A rezidencia célja elsősorban a fenntarthatóság és a képzőművészet ötvözésének, határterületeinek kutatása, az ezen alapuló alkotás bátorítása, támogatása.

Upcycling workshopok

A HybridCycle a művészet és fenntarthatóság fókuszú “Tiszta Balaton, tiszta művészet” programsorozat részeként idén a régió több helyszínére is elviszi workshopjait a Veszprém— Balaton 2023 EKF programmal együttműködve, ahol a kreatív újrahasznosítás technikáit tanulhatják meg az érdeklődők.

Ami egyeseknek szemét, az itt most kincs lehet! Foglalkozásainkon különböző hulladék- alapanyagokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők és animátoraink segítségével kipróbálhatják, hogyan készülhetnek díszek, kis használati tárgyak régi, kidobásra ítélt eszközökből.

Hybridart Camp 2022.

2021. augusztusában 10 napos alkotótáborunkat a VEB2023 EKF programjával együttműködve a “Tiszta Balaton, tiszta művészet” fenntarthatóság fókuszú, komplex művészeti programsorozatunk részeként valósítottuk meg a Káli-medencében, a festői Köveskálon.

 

2022. augusztus 16-25-ig ismét vendégül látunk 10 lelkes, fiatal művészt a Káli-medencében, megújult tematikával, sokszínű programokkal. Részletek hamarosan!

Hulladékgyűjtő akciók

A szelektív hulladékgyűjtés továbbra is fontos részét képezi a HybridCycle tevékenységeinek. Úgy gondoljuk, hogy nincs olyan, hogy túl apró cselekedet, a környezetünkért tett legkisebb lépés is számít. Ezzel a szemlélettel törekszünk felhívni a figyelmet a környezetvédelem és a fenntarthatóság aktualitásaira a művészet eszközeivel. Alkotói programjaink során gyakran használunk hulladék alapanyagot, hogy megmutassuk a kidobásra ítélt eszköz is lehet ismét érték. 2021-ben a legnagyobb balatoni fesztiválokon gyűjtöttünk parafadugót, PET palackot, idén pedig a fesztiválos gyűjtések mellett útjára indítjuk a Kupakabana kupakgyűjtő kishajót.

 

A Kupakabana a Veszprém-Balaton régió rendezvényein, különleges, népszerű helyszínein veszi fel a versenyt a műanyag hulladékkal szemben. A visszagyűjtött kupakokból pedig kis használati tárgyak, díszek, műalkotások készülnek.

Design shop - Káli collection

2022. nyarán megnyitja kapuit a látogatók előtt a Jókai 7, a Balaton-felvidék legújabb kulturális csomópontja. A hangulatos apartmanok mellett, a rusztikus pajta épületben egy pezsgő kulturális tér kap helyet, ahol finom kávéval, gyönyörű design tárgyakkal és kortárs kiállításokkal készül a Hybridart Management. A design shop-ban debütál a Káli collection is, ami a térség válogatott alkotóit és a hazai iparművészeti trendeket mutatja be a nagyközönségnek.

2022-ben folytatódik a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve, a tavalyi évben sikeresen debütáló Tiszta Balaton, tiszta művészet projektünk! 

 

Idén is a fenntartható művészet kerül fókuszba, azonban új programelemekkel is készülünk a nyári és őszi szezonra. Upcycling workshop foglalkozásainkon a legkisebbek megismerkedhetnek a hulladékkal, mint alapanyag, a tapasztalt művészek számára pedig alkotótáborunkkal és rezidenciaprogramunkkal biztosítunk lehetőséget a régió feltérképezésére és bemutatására a fenntartható művészet eszközeivel. Idén megnyitjuk a mindszentkállai upcycling designshopot, ahol a hazai iparművészeti trendekről tájékozódhatnak az érdeklődők és megismerhetik a régió kiemelt alkotóinak termékeiből összeállított Káli Collection-t. Ősszel ismét ellátogatunk általános iskolákba, majd a programsorozatot egy egész napos ingyenes művészet tematikájú meetuppal és izgalmas kiálításokkal zárjuk

Általános iskolai program

A környezettudatos gondolkodást nem lehet elég korán elkezdeni! Szeptemberben induló iskolai upcycling workshopjaink a legkisebbeket vezetik be a szelektíven gyűjtött hulladékban rejlő lehetőségekbe, miközben a gyerekek nyelvén ismertetik a környezetvédelem legaktuálisabb kérdéseit és a fenntarthatóbb életvitel módszereit.

Trash Art meetup

Egy meetup a fenntarthatóság és a művészet találkozásáról. Egész napos ingyenes rendezvényünkön ismert művészek, szakmai előadók részvételével izgalmas kerekasztal-beszélgetésekkel, előadásokkal várjuk az érdeklődőket Veszprém egyik legimpozánsabb épületében, a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Térben.

bottom of page