top of page

A kampány megmozgatta a megyét: a gyűjtők egyik napról a másikra teltek fel teljesen, így csapatunknak többször kellett plusz szállítási kört is beütemeznie az amúgy is sűrű menetrendbe.

A gyűjtés során több száz kilogramm textil, kemény műanyag és kisméretű elektronikai hulladék került elkülönítésre.

 

A CLC projekt keretében korábban megvalósult, 150 helyszínes beltéri gyűjtés, és a most kültéren, 5 megyei városban szervezett akció során gyűjtött anyagok jó része már hasznosult.

 

Tavaly augusztusban például a CirculArt Camp művésztáborban egy úgynevezett “alternatív” monstrancia készült, többnyire fém hulladékból és más kidobásra ítélt anyagokból. Az alkotással a fiatal művészek az energiapazarlás egyre égetőbb problémájára szeretnék felhívni a figyelmet.

 

Idén tavasszal az upcycling - vagyis értéknövelő hasznosítás - jegyében általános iskolai foglalkozásokkal is készültünk Győr-Moson-Sopron vármegyében, ahol a résztvevő osztályok a begyűjtött műanyag hulladékból készíthettek kis díszeket, kulcstartókat és ékszereket.

 

A kültéri gyűjtés során a legnagyobb siker a textil gyűjtést övezte, amiből több mint fél tonnával váltak meg a megyében. Ebből az alapanyagból táplálkozik a projekt egyedi dizájn kollekciójának (UniREverse) két terméke is: A már lyukas, kopott vagy nem használt ruhaneműk ép részei tolltartók és táskák képében köszönhetnek majd vissza a nyár elején debütáló termékek között. A kollekció darabjai között fellelhetünk még műanyag poháralátéteket, ékszereket és füzeteket is, amelyek szintén a fenntarthatóság és az újrahasznosítás elveit követve készülnek.

 

A budapesti Hybridart Space-ben került bemutatásra a Trash or Treasure kiállítás, ahol pedig a CLC projekthez kapcsolódó művészeti rezidenciaprogram alkotásait ismerhettük meg. A program során készült művek között szerepelnek csomagolási hulladékból újraálmodott ikonok, papírból és más fenntartható vagy természetes anyagból készült természeti képek és festmények, műanyagból és épülethálóból készült installációk, valamint egy fotó- és egy animációs művész szemszögéből is megismerhetjük a hulladéktermelés és az újrahasznosítás témaköreit. A kiállítás májusban Győrben is látogatható lesz.

 

A művészeti célú újrahasznosítás fő alapanyagait biztosító óriás gyűjtőpontokat az informatív kiállítással és hulladékgyűjtési kisokossal még februárban Győrben és Pannonhalmán indítottuk útnak, majd Mosonmagyaróvárra, és Kapuvárra kerültek a látványos installációk, majd végül Csornáról köszönt le a projekt.

 

Ezúton is köszönjük a részvételt mind a csatlakozó városoknak, mind a lakosságnak!

Véget ért a kültéri gyűjtési körút, lássuk az akció mérlegét!

Májussal véget ért a három hónapos hulladékgyűjtő akció, aminek keretében három olyan hulladéktípust gyűjtöttünk, amelyeknek alapvetően kiemelkedően magas a környezetterhelő hatása.

Májussal véget ért a három hónapos hulladékgyűjtő akció, aminek keretében három olyan hulladéktípust gyűjtöttünk, amelyeknek alapvetően kiemelkedően magas a környezetterhelő hatása.

Véget ért a kültéri gyűjtési körút, lássuk az akció mérlegét!

bottom of page