top of page

A zene által sok gyerekekkel foglalkozol és egyúttal próbálod őket a környezettudatos gondolkodásra nevelni, miért tartod ezt már minél fiatalabb korban fontosnak?

- Körülbelül 4-5 éve kezdtem el ezzel a témával foglalkozni, én egyébként vegán vagyok, ami nem csupán egy étkezést takar, hanem egy életformát. Elkezdtem figyelni arra, hogy mivel és hogyan tudok spórolni a környezet javára, amikor pedig elindítottuk a Füri ZeneTér Egyesületet, ott is csináltunk faültetést, szelektív hulladékgyűjtést, mindenféle programot és eseményt, ahol a gyerekek kicsit belekóstolhattak a környezetvédelembe. Jó visszajelzés, amikor a fiatalok ezt elkezdik példaként látni és természetesnek tekinteni, onnantól kezdve nincs is mit tanítani rajta mert a kezükben vannak ezek a reflexek. Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy a gyerekekkel kell kezdeni, ha szeretnénk valamit változtatni a világban. Őket kell igazából nem is megtanítani, hanem belehelyezni abba, hogy mindenre van már megoldás.


Nagyon sötét jövőképünk van, miközben tényleg mindenre van megoldás, mindent meg lehet változtatni, a gyerekeknél pedig ez egy nagyon egyszerű folyamat. Nem a szüleim korosztályát kell valamire rávennem, mert ők már megvívták a saját harcaikat az elmúlt 65 évben, hanem a gyerekek azok, akik egyszerűen és szépen magukba szívják ezt a tudást. Nem is fognak gondolkodni azon, hogy ez miért jó, vagy miért nem jó, mert egész egyszerűen így nőnek fel.

 

Te kifejezetten környezettudatosnak számítasz, mennyire tartod fontosnak, hogy példát mutass az embereknek ezen a területen?
- Mindig is fontos volt számomra, hogy a közszereplésemet felhasználjam valamilyen üzenet közvetítésére, de amióta a közösségi média létezik, még egyszerűbb ez a feladat, hiszen nem propagandaként kell ezt kezelnem, hanem egyszerűen csak bemutatom a saját életemen keresztül. Jó látni azt, hogy például amikor kiteszem, amit enni szoktam, az embereknek megváltozik a véleménye a vegánok étkezéséről. Látják, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem egész nap csak nyers répát esznek, hanem ugyan úgy étkeznek változatos étrenddel, mint bárki más. Vagy mondjuk kiteszem, hogy kulaccsal megyek ide-oda, hogy biciklivel közlekedem, vagy akár az elektromos autózással kapcsolatos tévhitekről posztolok. Nálam egyébként például most újdonság, hogy nemrég lett kertünk, így arra törekszem, hogy hogyan lehet egy nagyon ökotudatos kertet fenntartani, ahol nem megy el az öntözésre rengeteg víz. Ezek mind nagyon izgalmas dolgok. Az a klassz ebben tényleg, hogy nem kell már szájba rágni, hanem azáltal látják az emberek a példát, hogy bemutatod a saját életedet. Akik pedig ezeket a dolgokat már művelik és emiatt esetleg elszeparálva érzik magukat, ők pedig kapnak egy kis bátorítást, erőt arra, hogy nincsenek egyedül és van, aki ki mer állni ezekért a gondolatokért.

Mi a véleményed a mai iskolai zöld szemléletformálásról és workshopról?
- Nagyon tetszik az egész „Tiszta Balaton Tiszta művészet” gondolat, szerintem ez egy szuper kezdeményezés, ahol a művészet és a fenntarthatóság találkozik. Ez az iskolai program pedig remek megoldás arra, hogy a gyerekek milyen módon értik meg ennek a lényegét. Valószínűleg az a legfontosabb, hogy az összefüggéseket megértse az ember.

📷: Szalmás Péter

"A gyerekekkel kell kezdeni, ha szeretnénk valamit változtatni a világban!"

Az iskolai zöld szemléletformálás utolsó, tapolcai állomásán Puskás-Dallos Péter énekes, színész, műsorvezető, az RTL Klub X-faktor műsorának mentora is részt vett a gyerekek legnagyobb örömére.Vele beszélgettünk pár mondatban a környezetvédelem fontosságáról.

"A gyerekekkel kell kezdeni, ha szeretnénk valamit változtatni a világban!"

Az iskolai zöld szemléletformálás utolsó, tapolcai állomásán Puskás-Dallos Péter énekes, színész, műsorvezető, az RTL Klub X-faktor műsorának mentora is részt vett a gyerekek legnagyobb örömére.Vele beszélgettünk pár mondatban a környezetvédelem fontosságáról.

A nyertes pályázóknak hazánk egyik legszebb természeti tájának megismerésén túl lehetősége nyílik egy helyspecifikus projektmunka létrehozására, amit Veszprémben, Budapesten, 2023-ban pedig egy utazó kiállítás keretében 10 másik, múlt- és jövőbéli Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert településen ismerheti meg a nagyközönség.  A programban résztvevő művészek fejenként 180 000 Ft összegű ösztöndíjban részesülnek.

2021 július-októberi időszakában összesen hat képzőművész számára 3 hetes időszakokra elérhetővé tesszük alkotótelepünket, ami kreatív, fenntarthatóság fókuszú alkotói tevékenység helyszínéül szolgál. A rezidencia célja elsősorban a fenntarthatóság és a képzőművészet ötvözésének, határterületeinek kutatása, az ezen alapuló alkotás bátorítása, támogatása.

Zöld szemléletformálás az általános iskolákban

bottom of page