top of page

A már értéktelennek tűnő anyagokból szobrászok, alkotócsoportok, meghívott és pályázó művészek közreműködésével színes alkotások jöttek létre az elmúlt években, amelyek látványosan demonstrálják a globálisan is egyre nagyobb problémát jelentő túlfogyasztás, pazarlás és a felhalmozódó hulladék-hegyek problémaköreit. A Trash Art legfontosabb célkitűzése, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmére, a hulladék keletkezésének megelőzésére, újrahasznosításának fontosságára.  

A „trash art” egy olyan érdekes és újszerű formája az újrahasznosításnak, amely által a szelektíven gyűjtött hulladékok művészeti alkotásként kapnak új szerepet. A 2022-es fesztivál a több éve sikeres programot idén egy kis csavarral frissítette, hogy a trash art legfontosabb üzenetei valóban célba érhessenek megtalálva az utat az egészen kicsi gyermekektől, a fiatal felnőtteken át, a tapasztalt művészet értő közönségig. A fesztiválon, az “Így készül a Trash Art” projektnek köszönhetően három napig a kastély-park már alapvetően festői szépségű környezetében követhették nyomon a látogatók a hulladék művészeti újradefiniálásának folyamatát vagyis, hogy hogyan is lehet ismét érték a “szemét” és hogyan válik műalkotássá a művészek kezei alatt.

Trash Art 2022: Molinóból cirkuszi jelmez, óriás kollázs és tolltartó

A Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál egyik kiemelt programjának számító Trash Art Magyarország alkotói évről évre újszerű stílussal, látásmóddal és eszközhasználattal adnak új életet a hulladékoknak. Idén a program részeként egy kis újítással a fesztivál látogatói, a gyerekek és a fiatal művészek is kipróbálhatták, hogyan is válhat ismét a körforgás értékes részévé a hulladék.

Trash Art 2022: Molinóból cirkuszi jelmez, óriás kollázs és tolltartó

A Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál egyik kiemelt programjának számító Trash Art Magyarország alkotói évről évre újszerű stílussal, látásmóddal és eszközhasználattal adnak új életet a hulladékoknak. Idén a program részeként egy kis újítással a fesztivál látogatói, a gyerekek és a fiatal művészek is kipróbálhatták, hogyan is válhat ismét a körforgás értékes részévé a hulladék.

A nyertes pályázóknak hazánk egyik legszebb természeti tájának megismerésén túl lehetősége nyílik egy helyspecifikus projektmunka létrehozására, amit Veszprémben, Budapesten, 2023-ban pedig egy utazó kiállítás keretében 10 másik, múlt- és jövőbéli Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert településen ismerheti meg a nagyközönség.  A programban résztvevő művészek fejenként 180 000 Ft összegű ösztöndíjban részesülnek.

2021 július-októberi időszakában összesen hat képzőművész számára 3 hetes időszakokra elérhetővé tesszük alkotótelepünket, ami kreatív, fenntarthatóság fókuszú alkotói tevékenység helyszínéül szolgál. A rezidencia célja elsősorban a fenntarthatóság és a képzőművészet ötvözésének, határterületeinek kutatása, az ezen alapuló alkotás bátorítása, támogatása.

A művészeti akció alapanyagaként a 2022-es programot szervező Hybridart Management a molinókat és az épülethálókat választotta alapanyagként, hiszen ez a hulladéktípus századunk egyik jellegzetes “óriás szemete”, amely limitált idejű felhasználást követően látszólag teljesen haszontalanná válik. Ironikus, de sokszor a zöld megoldásokat, elektromos autókat, zero waste életet promotáló reklámhordozók hatalmas hulladéklerakókban vagy égetőben végzik a kampányidőszak után. A gödöllői művészeti akció részeként a molinók új nézőpontból mutatkozhattak be: pénztárcák, kártyatartók, tolltartók, óriási kollázs képek és cirkuszi jelmez is készült a három napos rendezvényen.

Sinkovics Ede képzőművész vezetésével fiatal művészek dolgoztak a hulladék-alapanyag művészeti értelmezésének lehetőségein. Az alkotók szívesen vonták be a fesztivál látogatóit is a munkába a közös cél érdekében, hogy az épületekre függesztett idegen anyagot, mint struktúrát minél többen megismerjék. A készülő, nagyvárosi környezetet idéző kollázs a hulladék képzőművészeti felhasználásának bemutatására adott lehetőséget, majd a vasárnapi zárónapra csatlakozó alkotó Németh Luca azt is megmutatta, hogy a reklámhordozók a divatiparban is megállhatnák a helyüket, legalábbis a Luca által készített molinó-jelmez kiváló dísze lehetne bármelyik színpadi show-nak.

Ha a látogatók a művészeket figyelve kedvet kaptak kipróbálni a kreatív újrahasznosítást, a rendezvényen erre is volt lehetőség. Nem messze az alumínium doboz sakk-figurákkal határolt alkotói-tértől, a programsátorban kapott helyet a HybridCycle upcycling workshopja, ahol az épülethálókból a három nap alatt közel 500 tolltartó, pénztárca, telefontartó készült. A gyerekek és gyakran a szülők is lelkesen válogattak az animátorok segítségével a különböző színek és minták között, amiből végül elkészíthették saját, új molinó ajándékukat.

bottom of page