top of page

Artist in Residence

Alkotói rezidencia programunk keretében havonta más-más művészeti ágat képviselő hazai és nemzetközi ismert alkotó kap lehetőséget három hetes időszakokban, visszagyűjtött alapanyagok felhasználásával a fenntarthatóság jegyében dolgozni. A 2021-ben debütáló művészeti programunk a 2023-as évben új fókuszponttal gazdagodik, lehetőséget biztosítva a magyarországi alkotók mellett kifejezetten az EKF városok nemzetközi művészeinek is a bekapcsolódásra.

 

A rezidenciaprogram témája a rousseau-i gondolathoz kapcsolódik: "Vissza a természethez!", melyben nem a természeti állapotokat kell visszaállítani, hanem megkísérelni felállítani azokat a  viszonyrendszereket, melyek a legharmonikusabb összhangban vannak anyaföldünkkel és a 21. századi életvitelünkkel. 

 

Az elmúlt három év rezidencia programjai során készült alkotásokat az ünnepi év alkalmából a Veszprém-Balaton régió több helyszínén, valamint egy utazó kiállítás formájában 10 másik, múlt- és jövőbéli Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert településen is bemutatjuk.

Győrbíró Csenge

Tóth-Vásárhelyi Réka

Jenei Anita

Olya Tereschuk

Kováts Réka

Szigeti Anett Zsófia

Szilágyi Csilla

Mindák Gergely

Upcycling workshopok

Ami egyeseknek szemét, az itt most kincs lehet! Foglalkozásainkon különböző hulladék-alapanyagokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők és animátoraink segítségével kipróbálhatják, hogyan készülhetnek díszek és kis használati tárgyak régi, kidobásra ítélt eszközökből. A fenntarthatóság jegyében továbbá a helyi értékeket erősítő, környezetbarát anyagokat hasznosító és a környezettudatos gondolkodást fejlesztő workshopjaink során a hosszútávú, zöld életmód lehetőségeit ismerhetik meg az érdeklődők.

 

2023-ban még szélesebb korosztály számára és még több találkozási ponton tesszük elérhetővé a programot, hogy a kreatív alkotás mentén minél többen megismerhessék a körforgásos gazdaság és a zero waste életmód alaptéziseit. 

Hybridart Camp 2023.

2023 augusztusában szervezzük meg nyolcadik alkalommal a 10 napos, művészeti alkotótáborunkat. A Káli-medence harmadik alkalommal ad otthont a nemzetközi programnak, ahol hazai és külföldi művészeti egyetemek hallgatói egy elismert mentor szakmai felügyelete alatt alkotnak az upcycling jegyében. 

Neked miről mesélnek a lomjaid?

Rózner György építőművész, belsőépítész, a Budapesti Metropolitan Egyetem környezetkultúra képzés oktatójának segítségével és vezetésével a fiatalok augusztusban a Hybridart Camp alkotói élményét megtapasztalva egy látványos köztéri alkotást álmodnak meg, hoznak létre. Az "Inner Space" névre keresztelt berendezett térben megelevenedik a régmúlt, a Köveskál településének mindennapjaihoz kapcsolódó bútorok, berendezési tárgyak, eszközök egy jelképes térben viszik tovább egy másik kor emlékét.

 

Hulladékgyűjtő akciók

A szelektív hulladékgyűjtés továbbra is fontos részét képezi a HybridCycle tevékenységeinek. Úgy gondoljuk, hogy nincs olyan, hogy túl apró cselekedet, a környezetünkért tett legkisebb lépés is számít. Ezzel a szemlélettel törekszünk felhívni a figyelmet a környezetvédelem és a fenntarthatóság aktualitásaira a művészet eszközeivel. Alkotói programjaink során gyakran használunk hulladék alapanyagot, hogy megmutassuk a kidobásra ítélt eszköz is lehet ismét érték. 2021-ben a legnagyobb balatoni fesztiválokon gyűjtöttünk parafadugót, PET palackot, idén pedig a fesztiválos gyűjtések mellett útjára indítjuk a Kupakabana kupakgyűjtő kishajót.

 

A Kupakabana a Veszprém-Balaton régió rendezvényein, különleges, népszerű helyszínein veszi fel a versenyt a műanyag hulladékkal szemben. A visszagyűjtött kupakokból pedig kis használati tárgyak, díszek, műalkotások készülnek.

Design shop - Káli collection

2022. nyarán megnyitja kapuit a látogatók előtt a Jókai 7, a Balaton-felvidék legújabb kulturális csomópontja. A hangulatos apartmanok mellett, a rusztikus pajta épületben egy pezsgő kulturális tér kap helyet, ahol finom kávéval, gyönyörű design tárgyakkal és kortárs kiállításokkal készül a Hybridart Management. A design shop-ban debütál a Káli collection is, ami a térség válogatott alkotóit és a hazai iparművészeti trendeket mutatja be a nagyközönségnek.

Általános iskolai program

A környezettudatos gondolkodást nem lehet elég korán elkezdeni! 2023 szeptemberében folytatjuk iskolai upcycling foglalkozásainkat, ahol a legkisebbek a saját korosztályukhoz igazított módon és nyelvezeten ismerhetik meg a környezetvédelem legaktuálisabb kérdéseit és a fenntarthatóbb életvitel módszereit. Az újrahasznosító foglalkozásokon a gyerekek betekintést kapnak a szelektíven gyűjtött hulladék világába, és az abban rejlő lehetőségeket is felfedezhetik. 

FINAL TOUR: Wood Wide Web vándorkiállítás

2023. őszétől az elmúlt három év Artist in Residence programjainak alkotásait egy vándorkiállítás formájában összegezzük és mutatjuk meg a nagyközönségnek hazai popup kiállítóterekben, külföldi galériákban, hagyományos, valamint művészeti szempontból kevésbé ismert, váratlan helyszíneken. Szeretnénk a városokon, régiókon és országokon átívelő kulturális kapcsolódást erősítve, a művészet erejével leleplezni “láthatatlan kapcsolódásainkat”.

Kövesd a művészetet!

2023-ban folytatódik a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve, a 2021-es évben sikeresen debütáló Tiszta Balaton, tiszta művészet projektünk! 

 

Idén is a fenntartható művészet kerül fókuszba, azonban új programelemekkel is készülünk a nyári és őszi szezonra. Upcycling workshop foglalkozásainkon a legkisebbek megismerkedhetnek a hulladékkal, mint alapanyag, a tapasztalt művészek számára pedig alkotótáborunkkal és rezidenciaprogramunkkal biztosítunk lehetőséget a régió feltérképezésére és bemutatására a fenntartható művészet eszközeivel. Ősszel ismét ellátogatunk általános iskolákba, majd a programsorozatot egy egész napos ingyenes művészet tematikájú meetuppal és izgalmas vándorkiállítással zárjuk.

WOOD WIDE WEB

Láthatatlan kapcsolódásaink

2023. szeptember 6 – december 19.

Kapcsolódj!
Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink

 

Kutatások bizonyítják, hogy minden erdő alatt gyökerek, gombák és baktériumok bonyolult földalatti hálója található, amelyek segítenek összekapcsolni a fákat és a növényeket. Ezt a lenyűgöző mikroszkopikus hálózatot hívjuk micéliumhálózatnak. A közel 500 millió éves földalatti hálózat „Wood Wide Web” néven vált ismertté. A természetben fellelhető mikroszkopikus kapcsolódásokhoz hasonlóan modernkori kultúránkra is jellemző a mindent mindennel összekötő „hálózatosodás”. Civilizációnk mindinkább és feltartóztathatatlanul technológia-függővé válik – életünk platformok, algoritmusok, applikációk között zajlik. A képzőművészeti kiállítássorozat számos kérdést körbejár, amelyekkel elmélyülésre és gondolkodásra készteti a megtekintőit. Működik-e még a művészet, mint a társadalom immunrendszere? Hogyan tudjuk fenntartani és növelni az élet minőségét anélkül, hogy veszélyeztetnénk a helyi, a nemzeti és a globális környezetünket? Hogyan tudjuk jobbá tenni életünket úgy, hogy elfogadjuk, részei vagyunk egy nagyobb, komplex rendszernek?

bottom of page