top of page
Mindák Gergely

A 2023-as pályázatra BalaTones — Impressions of nature hívószóra olyan művészek jelentkezését vártuk rezidenciaprogramunkra, akik egyedi koncepciójukkal reflektálnak a téma, a fenntarthatóság üzeneteire.

a BalaTones rezidencián

A 2023-as pályázatra BalaTones — Impressions of nature hívószóra olyan művészek jelentkezését vártuk rezidenciaprogramunkra, akik egyedi koncepciójukkal reflektálnak a téma, a fenntarthatóság üzeneteire.

Mindák Gergely
a BalaTones rezidencián

"A rezidenciaidőszak alatt készített munkám egy négy tárgyból álló sorozat. Minden darabja egy a kereszténységben, közelebbről a római katolikus liturgiában használt kultikus tárgy, a monstrancia újraértelmezése. A tárgyak megalkotásához - mivel betonból készültek - a rezidencia helyszínén és környékén fellelhető alapanyagokat használtam fel, úgy mint a mára bezárt balatonrendesi kőfejtőből származó vörös homokkövet és bazaltzúzalékot az uzsai bányából. A tájat felépítő kőzetek markáns használata egyúttal az alkotói koncepcióm fontos eleme is. Törekszem a természethez szorosan kapcsolódó alkotások létrehozására, a Káli medence rendkívül változatos geológiai múltjával remek kiindulási alap ehhez. A monstrancia vagy úrmutató a Krisztus testét jelképező ostya ünnepélyes felmutatására szolgál. Ez a tárgy jellegzetes, könnyen azonosítható felépítéssel rendelkezik, jellemzően igen díszes, serlegszerű alapra helyezett ostyatartó részből áll. Az általam készített monstrancia formailag követi ezt a struktúrát, az ostyatartó rész egy napkorongra emlékeztető gyűrű. A keresztény istentiszteletek fontos része, amikor Jézus szavait idézve mutatják fel az ostyát: "Íme ez az én testem, mely értetek adatik." Munkámban ezt a gondolatot szerettem volna kicsit kiragadni a kizárólag keresztény egyházi kontextusból, és bizonyos szempontból megmutatni azt az általános érvényességet, ami az említett idézetben rejlik. Eszerint az elképzelésem szerint a már emberi fogyasztásra előkészített ostya helyét egy vöröshomokkő töredék foglalja el. Felmutatva, hogy ez a kőzet mint a “föld csontja” számtalan módon segíti az életünket, építőanyagként, útburkolatként vagy az aprózódásával keletkező föld, majd termőtalaj részeként épp úgy táplál minket ahogy a szimbolikus kenyér. Jelenünkben, amikor minden aggasztó tudásunk ellenére még mindig felelőtlenül kezeljük a természetes javainkat, szerintem igen fontos, hogy mielőbb, vallási meggyőződéstől függetlenül észrevegyük, hogy a Föld, ez a bolygó az a "test ami értünk adatott".


- Mindák Gergely

bottom of page