top of page
Mindák Gergely
szobrász
Mindák Gergely
szobrász
A BalaTones rezidenciaprogram következő művésze:

Hogyan indul egy átlagos napod?
Ébredéssel, ha az első 10 percet ezután túlélem, akkor az már jó nap lesz.


Hol kezdődik nálad az alkotás?
Nincs igazán megfogható kezdete, folyamatos állapot, hogy áramlanak az ötletek a tudatomban. A sok gondolatból úgy lesz alkotás, ahogy a bálna háta felbukkan a víz alól egy kis időre.


Ki/kik voltak rád nagy hatással művészetileg?
Paál László, Markó Károly és Csontváry jut eszembe elsőként de mindenki akinek valaha láttam alkotását hatással volt, elég ötletszerű bárkit is kiragadnom közülük.


Mi akartál lenni gyerekkorodban? Mi lennél most, ha nem a művészettel foglalkoznál?
Gyerekkoromban búvár. Természetfilmes vagy építész.


Hol találsz inspirációt?
Elsősorban a természetben. Ez baromira általánosan hangzik, de ha alkotásról, ötletekről, bonyolult helyzetek egyszerre leleményes, praktikus és esztétikus megoldásáról van szó egyszerűen semmi más még csak az utcában sincs a természethez képest. Például bár nagyon szeretek repülni, egy repülőgép fantasztikus dolog... de nézzetek meg csak egy kaszáspókot!...:D


Melyik a kedvenc napszakod? Miért?
Legkedvesebb színem az alkony. Talán a merülés miatt.


Van kedvenc tárgyad, kabalád? Mi az és miért?
Van egy sárga rotring ceruzám ami nagyjából alsós korom óta velem van... rengeteg kilóméter van benne és már nem gyártják ebben a formatervben. Nem mondanám kabalának, de most már annyira óvom hogy alig használom.


Mi a kedvenc olvasmányod és miért ajánlanád?
Ez ismét egy kifejthetetlen kérdés...Talán az „Áldja meg az isten mr. Rosewater” Kurt Vonneguttól.


Mi a kedvenc zenéd és miért volt rád nagy hatással?
Nem tudok olyan zenét mondani ami igazán nagy hatással volt rám...kicsit süket lehetek.


Mi az eddigi legemlékezetesebb élményed, sikered művészetileg?
Az első értékelhető olajfestményem befejezése. Ez egy csendélet, ami olajfestékes tubusokat ábrázol... máig talán a legsikerültebb képem.


Mit vársz leginkább a rezidencia időszaktól?
Már lejöttem előzetes terepszemlét tartani a rezidencia helyszínén, nagyon érdekes a környezet geológiája, természeti adottságai. Arra számítok, hogy ez nagyon inspiráló lesz az alkotófolyamat során is.


Mit szeretnél üzenni a rezidencia alatt készülő alkotásoddal?
Egy monstranciát készítek betonból, a helyben megtalálható kőzeteket használva alapanyagként. A keresztény úrmutatók parafrázisaként az oltáriszentség helyére egy kődarab lesz illesztve. Ez a kő sokkal nyersebb táplálék, mint a hagyományos kenyér, de része a bolygónak, a természetnek, annak a testnek, ami az egész emberiséget táplálja, ezt szeretném felmutatni.


Ki lenne az álom vacsora vendéged egy rezidenciás estén?
A feleségem...persze sokmindenki eszembe jut, de ha igazán őszinte akarok lenni, vele vacsorázom a legszívesebben.


Hogyan jelenik meg az életedben az újrahasznosítás és a fenntarthatóság?
Főleg illúzióként, ahogy aktuális „jóléti”? „fogyasztói”? ... nem is tudom milyen társadalmunk javarészének. Nem hibáztatok senkit, egyszerűen eddig így alakítottuk a világot, hogy újrahasznos és fenntarthatatlanná vált.   Persze szétválogatom a szemetet ott ahol úgy viszik el, nem folyatom a vizet, és a végtelenséig próbálom használni a tárgyaimat, akármilyen régiek is legyenek már. De ez a teljes képet nézve röhejesen kevés...

bottom of page