top of page
Győrbíró Csenge

A 2023-as pályázatra BalaTones — Impressions of nature hívószóra olyan művészek jelentkezését vártuk rezidenciaprogramunkra, akik egyedi koncepciójukkal reflektálnak a téma, a fenntarthatóság üzeneteire.

a BalaTones rezidencián

A 2023-as pályázatra BalaTones — Impressions of nature hívószóra olyan művészek jelentkezését vártuk rezidenciaprogramunkra, akik egyedi koncepciójukkal reflektálnak a téma, a fenntarthatóság üzeneteire.

Győrbíró Csenge
a BalaTones rezidencián

„Homokszövet”


10 millió évvel ezelőtt a Káli-medence területén a Pannon-tó vize hullámzott, amelybe északkelet felől egy hatalmas félszigetként „lógott be” a Dunántúli-középhegység vidéke. A Pannon-tó parti övezetében rakódott le a kőtengerek homokos és kavicsos alapanyaga, melynek szemcséit a hullámmozgás és a parti áramlások mozgatták. Ezek a hullámzó formák, elfeledett idők, és ezekhez kapcsolódó személyes élményeim inspirálták a „Homokszövet” sorozatot.


A megkeményedett homokkő alatt egy titokzatos kincs rejlik, laza kvarchomok lerakódásai formájában. Ez a speciális üledékréteg mély rózsaszín ragyogással bír, minden apró szemmel egy történet bontakozik ki. Az idő kiterjed és újra alakot öltenek az elfeledett földi rétegek majd táncba kezdenek. Az önálló életre kelt kövek és gyökerek mozgásnak indulnak és körbefonják a kőtenger alkjait majd elhagyják a térbeli világot. Minden átrendeződik. Egy új rend születik meg. Éppen e titokzatos földalatti rend és a felszíni Salföldi táj és az egyedi kvarchomok ihlette a munkákat.


Ezen a helyen a metamorf kőzetekben található szemcsék többségét homok és kavics alkotja, fehér, rózsaszín és sötét szürke kvarcit árnyalatokban. A szemcséket „összetapasztó” kovás cementációnak nagyon fontos szerepe volt a kőtengerek kialakításában. A kova a meleg–nedves és meleg–száraz évszakok váltakozása következtében ingadozó talajvízből vált ki, amely kovakiválásokat a szakirodalom silcretek-nek nevezi. Ezek a meleg, nedves és száraz évszakok jelennek meg a választott színekben és formákban.


Az organikus savak oldódó hatásainak következtében, mocsári eredetű szilíciumban gazdag környezetekben keletkezett tiszta kvarcit üledékes képződménye a víz szelektív mozgásának köszönhető.


A halvány rózsaszín kvarchomokot idéző kristályok kombinációja a metamorf kőzeteket idéző hortenzia virágszirmokkal kialakított formákkal szintén a víz, a Balatoni táj változatos és élénk természeti környezetére reflektál. Mindkettőben jelen van a megújulás és a változás lehetősége, amelyek a Balaton évszakok közötti átalakulásaiban és a hortenzia virágok sokféleségében tükröződnek.

bottom of page