top of page
Tóth-Vásárhelyi Réka

A 2023-as pályázatra BalaTones — Impressions of nature hívószóra olyan művészek jelentkezését vártuk rezidenciaprogramunkra, akik egyedi koncepciójukkal reflektálnak a téma, a fenntarthatóság üzeneteire.

a BalaTones rezidencián

A 2023-as pályázatra BalaTones — Impressions of nature hívószóra olyan művészek jelentkezését vártuk rezidenciaprogramunkra, akik egyedi koncepciójukkal reflektálnak a téma, a fenntarthatóság üzeneteire.

Tóth-Vásárhelyi Réka
a BalaTones rezidencián

A természethez fűződő viszonyom nagyon mély és elementáris. A mindennapjaim és az érzelmi világom alakulását erőteljesen befolyásolják a bolygók, a Nap, a Hold, az évszakok és az időjárás is. A körülöttem lévő állatok, növények hangulata és energiája is hatással van az alkotási kedvemre, de ezzel azt gondolom többé kevésbé minden ember és élőlény is így van. Már csak az a kérdés, hogy a szenzoraim mennyire nyilvánvalóan mutatják ezt meg nekünk, mennyire tudunk tudatosan részt venni az áramlásokban. Fontosnak tartom, hogy már gyermekkortól TERMÉSZETesen simuljunk bele az élet univerzális áramlásába, hiszen, ha elérjük az összhangot, tudatosan éljük meg a nehéz helyzeteket, akkor az életünk jóval lágyabb és zökkenőmentesebb lesz. De ehhez ismernünk és szeretnünk kell testközelből a természet törvényeit. Életem és ezzel együtt művészetem nagy részét átszővi a japán, ázsiai és Buddhista, Zen kultúrkör, hitrendszer és szimbólum világ.  A mindent megmozgató 5 elem, a föld, víz, tűz, levegő és éter kapcsolata, körforgása, kölcsönhatása és életünkben jelenlévő összetételük aránya is befolyással van életünk „hullámvasútjára”.


Nimfa

Nimfa szobrom ihletét a Káli-medence fantasztikus flórája és faunája adta. Május hónap dúsan burjánzó rétjei, virágtengerei magukkal ragadják a képzeletet. Elbűvöltek! Először csak egy nőt szerettem volna festeni, akinek a haja a föld gyökereiben végződik, ahogy egybeolvad, mint földi létünk kezdete és vége. Azonban olyanná vált a nő, mintha ki szeretne lépni a fa rejtekéből. Ekkor tudatosult bennem, hogy egy Nimfa szeretne megszületni a fából. A szobor alapját egy 40 éve esztergált japán mizuki fa adja, amit mesteremtől Aoki Ryokától, újraátdolgozásra kaptam. A fa eredeti színe fehéresebb, de az idő elteltével sárgásabb árnyalatba érik. A nimfák az ókori görög mitológia alacsonyabb rangú női istenségei vagy szellemlényei. A görög istennőktől eltérően a nimfákat általában a természet megszemélyesítőinek tekintették, akik jellemzően egy adott helyhez vagy tájhoz kötődtek. A szépség, a termékenység, a természet alkotó és tápláló erőinek megtestesítői. A nimfák otthonai a különösen szép hegyek, völgyek, hűs barlangok, ligetek, fák, patakok és folyók, dús rétek. A nimfák elsősorban a termékenység megszemélyesítői. Alakjaik a természet minden területét átszővik. Kiemelt kötődésük a vizekhez, forrásokhoz és folyókhoz az élet folytonosságát, a múló időt jelképezi.

bottom of page