top of page
Végh Júlia

A 2022-es BalaTones művészeti rezidenciaprogram következő művésze Végh Júlia. A művész, akinek a természet mindig is az alkotásai középpontjában állt, a köveskáli időszaktól is egy elmélyült alkotói hangulatot várt, egy sajátos varázsú, magával ragadó környezetben.

festőművész

A 2022-es BalaTones művészeti rezidenciaprogram következő művésze Végh Júlia. A művész, akinek a természet mindig is az alkotásai középpontjában állt, a köveskáli időszaktól is egy elmélyült alkotói hangulatot várt, egy sajátos varázsú, magával ragadó környezetben.

Végh Júlia
festőművész
A BalaTones rezidenciaprogram következő művésze:

Hogyan indul egy átlagos napod?
Minden reggel kávéval indítom a napom, majd ezt követi az aktuális ügyintézés, és a napom összeállítása.


Hol kezdődik nálad az alkotás?
Az alkotói folyamat tulajdonképpen sosem áll meg, még akkor is formálódnak bennem a gondolatok, vagy éppen csak letisztulnak, amikor nem a vászon előtt vagyok. Van, hogy éveket érlelődik bennem egy-egy kép. Ezt talán lehetne nevezni egy belső és külső kontemplációnak, magát az alkotást pedig végső fázisában az aktusnak a kivetülő kép eredményeképpen.

Ki/kik voltak rád nagy hatással művészetileg?
Matisse és Picasso, illetve Francis Bacon és Alexander Tinei.

Mi akartál lenni gyerekkorodban? Mi lennél most, ha nem a művészettel foglalkoznál?
Már gyerekkoromban a festészettel szerettem volna foglalkozni. Egészen kislánykoromban letisztult bennem ez a pálya, teljesen meg voltam babonázva, amikor festményeket láttam. Ha nem ezt a pályát választom, akkor a lakberendezés felé orientálódtam volna, de végül ez is megtörtént közben párhuzamosan, mivel egy szállodának dolgoztam négy évet mint project manager. Valamint az Ester Partners-el is dolgoztam együtt egy lakástextil kollekció projekt keretén belül, a mintatervezési fázisban. Így valami szélsőséges példát kellene mondanom..Talán, akkor a zeneszerzés lett volna még érdekes terület számomra.

Hol találsz inspirációt?
Inspirációt mindig a természetből merítettem.

Melyik a kedvenc napszakod? Miért?
Minden napszaknak megvan a maga varázsa, de talán az estéket szeretem a legjobban, amikor le tudom tenni a nap feladatait.

Van kedvenc tárgyad, kabalád? Mi az és miért?
Nincs kedvenc tárgyam, mert nem a tárgyi világot tartom lényeginek.

Mi a kedvenc olvasmányod és miért ajánlanád?
Oscar Wild-tól a Boldog herceget. Azért tudnám ajánlani, mert szeretetről, kitartásról és hűségről szól, illetve a boldogságról. Talán azért is egy fontos mű, mivel egy egyre inkább énközpontú világban élünk, és elsiklunk a valós értékek és a lényeg mellett.

Mi a kedvenc zenéd és miért volt rád nagy hatással?
Nincs konkrét előadó, akit ki tudnék emelni, mert a hangulatom befolyásolja, hogy éppen mindig aktuálisan mit hallgatok. Így mindig a jelen állapotomhoz keresek magamnak valami kellemeset, amire dolgozni is tudok.

Mi az eddigi legemlékezetesebb élményed, sikered művészetileg?
2014-ben elnyertem a Barcsay Jenő Alapítvány festészeti díját, majd 2015-ben pedig az ESSL Múzeum Díjat Ausztriában.

Mit vársz leginkább a rezidencia időszaktól?
Leginkább egy elmélyült alkotói folyamatot, amikor nem zökkent ki semmi, és hogy ezáltal felszínre hozhassam a tudatalattiból a képeimet.

Mit szeretnél üzenni a rezidencia alatt készülő alkotásoddal?
Üzenetem a munkáimmal a természet által nyújtott banális öröm keresése, és felfedése.

Ki lenne az álom vacsora vendéged egy rezidenciás estén?
Ezt nem lehet így behatárolni, inkább azt gondolom, hogy álomszerű helyzetek vannak, és mindig az élet spontaneitásában és véletlenszerűségében leledzenek.


Hogyan jelenik meg az életedben és a művészetedben a fenntarthatóság?
Régi  divatmagazinokat használok fel a kollázsolt festményeim alapjához, így játszva a  színekkel formákkal és kompozíciókkal. A művészet az örökkévalót szolgálja, a lét ünneplése. A felgyorsult fogyasztói társadalom stoptáblái. Egy alkotás befogadása vagy szemlélése kiút ebből az ördögi körforgásból, lehetőséget ad, hogy belefeledkezzünk mindenbe és egy kép szemlélése közben csupán az adott pillanaton legyen a hangsúly.


Mit jelent számodra a Balaton? Milyen élmények, emlékek, gondolatok, érzések jutnak róla eszedbe?
Köveskál és a Káli-medence a Balaton legkedvesebb tája. A vulkanikus hegység, és a lankás dombos környék egy nagyon autentikus környezetet ad, amelynek sajátos varázsa minden odalátogatót magával ragad.

bottom of page