top of page
Jenei Anita
festőművész
Jenei Anita
festőművész
A BalaTones rezidenciaprogram következő művésze:

Hogyan indul egy átlagos napod?

Egy átlagos napom 4:45 és 6 óra között indul, amikor a cicám felébreszt. Reggelizem, összeszedem magam, ezután vágok neki a napnak.


Hol kezdődik nálad az alkotás?

Az alkotás már a gondolat megszületésénél elkezdődik. A tervezés több időt igényel nálam, mint másnál, aki ösztönösebb. Az ötletelés és az ihlet valamikor lassabban érkezik meg. Olyankor emberek közé megyek, vagy beszélgetek a barátaimmal.


Ki/kik voltak rád nagy hatással művészetileg?

Középiskolában a festészet tanárnőm, Kokai Elena volt legnagyobb hatással rám. Abban az időben könnyen elkalandoztam a célomtól, ő volt, aki szigorúan fogott és tartott az utamon. Mai napig hálás vagyok ezért.


Mi akartál lenni gyerekkorodban? Mi lennél most, ha nem a művészettel foglalkoznál?

Gyerekkoromban lovász szerettem volna lenni. Nagy álmom volt, hogy lovakat tartsak egy tanyán, gyerekek jönnek lovagolni. Bár ez még megvalósulhat. Ha most nem művészettel foglalkoznék, akkor cukrászat lenne a szenvedélyem. Ezt is fenntartom opciónak.


Hol találsz inspirációt?

A mindennapjaimban találom meg az inspirációt: hol az érzéseim, hol pedig a környezeti hatások, amik segítenek. Néha még egy séta az IKEA -ban is inspiráló tud lenni.


Melyik a kedvenc napszakod? Miért?

A kedvenc napszakom a késő délután, alkony időszaka. Fotósok köreiben ismert „Arany óra” időszak, mikor minden gyönyörű sárgába borul, miközben megy le a Nap. Ez a látvány számomra lehengerlő.


Van kedvenc tárgyad, kabalád? Mi az és miért?

Konkrét kabalám, azt hiszem, nincs. Viszont babonám van, amit tartok. Amikor megmérettetésre, vagy vizsgára készülök, arról nem beszélek senkinek, míg meg nem történik. Ha elbízza magát az ember, annál nincs is rosszabb.


Mi a kedvenc olvasmányod és miért ajánlanád?

Mindig az a kedvencem, amit utoljára olvastam. Jelenleg Van Gogh című könyv, amely érdekes naplójellegű mű, ezáltal közelebbről megismerhető a művész elméje és élete. Engem legtöbbször jobban érdekel, mi zajlott le a művészben és milyen volt a lelkiállapota, mint a száraz, érdekes sikerei. Fontos számomra a mögöttes tartalom.


Mi a kedvenc zenéd és miért volt rád nagy hatással?

Zenében nincs kedvencem. Hangulattól függ, épp mit hallgatok. A ciki kategóriától a retró zenékig bármit meghallgatok. A fővonal a disco zenék mély basszussal. Festés közben nincs is annál jobb, mint egy Skrillex dal a fülemben, amely átalakítja a szívverésemet is.


Mi az eddigi legemlékezetesebb élményed, sikered művészetileg?

Az eddigi legemlékezetesebb élményem a 2021-es 35. OTDK Művészeti és Művészettudományi Szekció Festészet tagozatában első helyezést értem el. Sokat jelentett és erős jelzés volt, hogy jó úton járok.


Mit vársz leginkább a rezidencia időszaktól?

A rezidencia időszak alatt a pihenést és a saját tempómban való alkotást várom a legjobban. Kíváncsi vagyok a tájra, a velem alkotó emberekre és a művészetükre.


Mit szeretnél üzenni a rezidencia alatt készülő alkotásoddal?

A rezidencia alatt készült alkotásom a természet kis szegmensét mutatja be. Az üzenetem az, hogy néha fel kell néznünk a lombok közé, és meg kell látnunk azt az absztrakciót, amit a természet nyújtani tud.


Ki lenne az álom vacsora vendéged egy rezidenciás estén?

Ha uralni tudnám a természet körforgását, akkor Victor Vasarelyt mondanám. A művészete nagy hatással volt rám az elmúlt években. A másik választásom Keserű Ilona, művésznő, aki inspirál sikereivel, emellett a színhasználata is példás.


Hogyan jelenik meg az életedben az újrahasznosítás és a fenntarthatóság?

A háztartásban igyekszem szelektíven válogatni a szemetet. Mezőgazdász családból származom, így sokféle gyümölcsöt és zöldséget magunknak termelünk meg, vegyszerek használata nélkül. Emellett a jószágokat is mi neveljük. Fontos, hogy egészséges és tápértékben gazdag élelmet vigyek be a szervezetembe.

bottom of page