top of page
Szilágyi Csilla
szobrász
Szilágyi Csilla
szobrász
A BalaTones rezidenciaprogram következő művésze:

Hogyan indul egy átlagos napod?

Ha tehetem iszom egy teát, és közben lassan vizualizálom a napomat, végiggondolom pontról-pontra...A fontos kérdésekre labirintus meditáció közben nézek rá, ilyenkor összeszedettebb tudok lenni, segít nyugodtan és kreatívan gondolkodni.


Hol kezdődik nálad az alkotás?

Az alkotás nálam egy belső képnél kezdődik. Van egy álomkép ami vezet. Ezt a képet szeretném újra látni, ezért lerajzolom, megfestem, és formába öntöm, amennyire tudom. A valóságban ez a kép mindig más, mint a fejemben, néha van, hogy rosszabb, és unalmasabb, de nagyon sokszor a valóság sokkal izgalmasabb, mint amit elképzeltem. Ez hajt tovább az alkotásra, a vizuális élmény keresése vezet újabb és újabb művek létrehozására. A gondolat aztán formálódik minden egyes új szobornál, új gondolatokat hoz, viszi magát előre a folyamat, csak hagyni kell, engedni, hogy teret nyerjen...


Ki/kik voltak rád nagy hatással művészetileg?

A betonszobrászatban Csurgai Ferenc volt a mesterem, és a mai napig nagy hatással van rám a munkássága, és örömmel konzultálok vele szakmai kérdésekben. Az egyetemen mesterem Bohus Zoltán volt, egy kiállítását látva döntöttem az üveg szak mellett. Az üveg és beton együttes használatában Z. Gács György munkái indítottak el, ő egyébként fényművészetről is elmélkedett, ezt csak mostanában tudtam meg. Ezenkívül inspirálnak még a brutalista építészeti alkotások, a gótikus üvegablakok, a geometrikus absztrakció... A P&D mozgalom izgalmas kiállítását is nagyon szerettem a Ludwig múzeumban pár évvel ezelőtt, segített tisztábban látni a saját munkásságomat.


Mi akartál lenni gyerekkorodban? Mi lennél most, ha nem a művészettel foglalkoznál?

Rengeteg ötletem volt ...gyerekkoromban bohóc, fagylaltárus, lelkész, színész és tanár akartam lenni. Ha nem művészet lenne a hivatásom, akkor gyerekekkel, vagy pszichológiával, művészetterápiával foglalkoznék.


Hol találsz inspirációt?

Legtöbb inspirációt a természeti formákban, és a geometriában találom. A növények metszetei, és egyéb mintázatok nyűgöznek le éppen.


Melyik a kedvenc napszakod? Miért?

Bagoly típus vagyok, ezért a reggeleket nem annyira kedvelem. Délután felé kezdek felpörögni, és könnyen felmaradok sokáig akár munkáról akár szórakozásról legyen szó.


Van kedvenc tárgyad, kabalád? Mi az és miért?

Egy perui medál, amit egy barátnőmtől kaptam.


Mi a kedvenc olvasmányod és miért ajánlanád?

Híd a Drinán

Mahatma Gandhi önéletírása


Mi a kedvenc zenéd és miért volt rád nagy hatással?

Szeretem a magyar előadókat, Sena, Barabás Lőrinc, Margaret Island szerintem nagyon jók a hétköznapokon. A klasszikus zene is sokat jelent nekem, a régi klasszikusok mellett Arvo Part zeneművei gyógyítólag hatnak rám. Valamint gyakran hallgatok meditációs zenéket, Deva Premal, Tina Turner mantráit, segít az elmélyülésben.


Mi az eddigi legemlékezetesebb élményed, sikered művészetileg?

Az, hogy ösztöndíjas lehettem, taníthattam, és kiállíthattam a Pilchuck Glass School-ban, az Egyesült államokban a világ egyik legnagyobb nemzetközi üvegművészeti központjában.


Mit vársz leginkább a rezidencia időszaktól?

Örülök, hogy kiszakadhatok egy rövid időre a mindennapokból, elmélyülést várok, és jólesik arra gondolni, hogy a város helyett a Balatonfelvidék lesz a háttér.


Mit szeretnél üzenni a rezidencia alatt készülő alkotásoddal?

Az üveg részek, amiket betonba ágyaztam mind újrahasznosított darabok. A műhelyemben évek óta gyűjtök olyan dirib-darab üvegeket, amik semmire sem jók, csak valami apróság miatt ragaszkodtam hozzájuk... törött poharak, elrontott munkák, szép színű maradékok. Ezeket most beolvasztottam, és gyönyörködöm az újjászületésükben. A legfontosabb üzenet, azt hiszem ez, gyönyörködés az újjászületésben.


Ki lenne az álom vacsora vendéged egy rezidenciás estén?

Ha teljesen elrugaszkodhatok a valóságtól, akkor a nagybátyám és a nagymamám, akik már nem élnek. De ha a valósághoz kell ragaszkodni, akkor szívesen látnám Csurgai Ferenc szobrász mesteremet és feleségét. Velük mindig jókat tudok beszélgetni az alkotófolyamatokról.


Hogyan jelenik meg az életedben az újrahasznosítás és a fenntarthatóság?

Éveken keresztül vezettem kurzusokat a METUn az újrahasznosítás, és klímaváltozás témakörében. Szelektíven gyűjtjük a szemetet, és amilyen hulladékot csak tudunk, újrahasznosítunk legalább még egyszer. Szeretem megjavítani a ruháimat, használt ruha boltokban vásárolni. Azon vagyok, hogy apró lépésenként minél többet tudjak tenni az ügyért napról –napra.

bottom of page